Skip to main content

Παιχνίδια με πυραύλους στην κορεατική χερσόνησο

Αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μετακίνησε η Βόρεια Κορέα κοντά στη μεθόριο με τη Νότια Κορέα, καθώς η διμερής ένταση μετά την βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μετακίνησε η Βόρεια Κορέα κοντά στη μεθόριο με τη Νότια Κορέα, καθώς η διμερής ένταση μετά την βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα σήμερα Τετάρτη.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στην «Chosun Ilbo» ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε πυραύλους SA-5 από τη νοτιοδυτική επαρχία Χουάνγκχαε πιο κοντά στην μεθόριο, όπου αποτελούν δυνητική απειλή για νοτιοκορεάτικα μαχητικά.

Οι πύραυλοι επαναναπτύχθηκαν περίπου τις ημέρες που βυθίστηκε η κορβέτα τον Μάρτιο, κατά την πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος του επιτελείου απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με ζητήματα που όπως είπε άπτονται των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών.

Η Βόρεια Κορέα θρυλείται ότι είχε αγοράσει περίπου 350 πυραύλους SA-5 και 20 πλατφόρμες εκτόξευσης από τη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στόχος της επανατοποθέτησης των συστοιχιών των πυραύλων εδάφους-αέρος μοιάζει να είναι η αποτροπή ενδεχόμενης προσπάθειας νοτιοκορεάτικων αεροσκαφών να εξαπολύσουν επιθέσεις ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους στο βορειοκορεάτικο έδαφος, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, κατά την πηγή της εφημερίδας.

"Οταν ενεργοποιείται το σύστημα ανίχνευσης/ραδιοεντοπισμού του SA-5, τα μαχητικά μας πρέπει να πετούν χαμηλά για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους. Οι δραστηριότητές τους επομένως περιορίζονται κατά τι", φέρεται να είπε η πηγή.

Οι πύραυλοι έχουν δραστικό βεληνεκές 250 χλμ. κι απειλούν, συνεπώς, αεροσκάφη που πετούν έως και στην κεντρική Νότια Κορέα, σημειώνει η εφημερίδα.

Αύριο Πέμπτη η Νότια Κορέα αρχίζει 5ήμερα ανθυποβρυχιακά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα--η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει με "ισχυρά αντίποινα" για αυτά.