Skip to main content

Πάλι προσευχή στην Αγ. Σοφιά από τους Τούρκους-Οι αντιδράσεις υπουργών

Οι διαφορετικές αντιδράσεις των Νίκου Ξυδάκη και Νίκου Κοτζιά για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά και η διανομή του κορανίου στην Αλβανία...

Διοργάνωσαν πάλι προσευχή στην Αγιά Σοφιά οι Τούρκοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρούν στην ίδια πρόκληση καθώς το ίδιο είχε συμβεί και το 2016, επί εποχής αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη. Προσέξτε τώρα, την διαφορά αντιμετώπισης.

Ο ιδεοληπτικός Ξυδάκης, που λέγεται ότι είχε αλλεργία με την Αμφίπολη, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο...» μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Τώρα, η ανακοίνωση του Κοτζιά υπενθυμίζει ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει». Χρειάζονται σχόλια για να φανεί η πολιτική επιπολαιότητα από την σοβαρότητα;

Αλβανοί φοιτητές διοργάνωσαν στο κέντρο της Πρίστινα, φιλανθρωπική εκδήλωση κατά την οποία απήγγειλαν στίχους από το Κοράνι και διένειμαν δωρεάν το Κοράνι στα αραβικά με μετάφραση στα αλβανικά. [Προφανώς τα έξοδα προέρχονται από το χαρτζιλίκι των φοιτητών].

Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε πολύ ζέστη, η εκδήλωση ήταν επιτυχής, αφού μοιράστηκαν 500 αντίτυπα του Κορανίου και έγινε έκκληση στους πιστούς να μη διστάζουν να πηγαίνουν στα τζαμιά της πόλης για να προσεύχονται. [υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι δεν θα δούμε και στην Ελλάδα παρόμοιες εικόνες;]

Στη Ρουμανία διώχνουν τους ανίκανους πολιτικούς. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέπεμψε τον πρωθυπουργό της χώρας, τον σοσιαλδημοκράτη Σορίν Γκριντεάνου, έξι περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο από… το ίδιο του το κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, την οποία υπερψήφισαν 241 βουλευτές έναντι 10.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε λόγω της διαφωνίας με την προώθηση μέτρων που δίνουν μεγαλύτερα δικαιώματα στην ουγγρική μειονότητα της χώρας. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγορείται επίσης από την ηγεσία του κόμματός του ότι δεν πέτυχε τη βελτίωση των σχέσεων της Ρουμανίας με τη Ρωσία. Οι Ρουμάνοι μας δίνουν μαθήματα, αλλ’ εμείς είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Με αφορμή την καταστροφική καθυστέρηση της κυβέρνησης να παίρνει σημαντικές αποφάσεις, σε όλους τους τομείς, καλό είναι να υπενθυμίσουμε πώς προέκυψε η παροιμιώδης φράση "Ες αύριον τα σπουδαία". Το 382 π.Χ. τρεις Θηβαίοι ολιγαρχικοί, Αρχίας, Λεοντιάδας και Φίλιππος, ζήτησαν την βοήθεια της Σπάρτης για να καταλάβουν την εξουσία στη Θήβα. Και η Σπάρτη ανταποκρίθηκε με επιτυχία.

Ο Πελοπίδας τότε σε συνεργασία με τους δημοκρατικούς Θηβαίους οργάνωσε συνωμοσία. Κάποια μέρα, ο Αρχίας διασκέδαζε σε σπίτι συνεργάτη του, όταν δέχτηκε μία επιστολή, η οποία τον προειδοποιούσε για την συνωμοσία και πως κινδύνευε να τον σκοτώσουν εκείνη την ημέρα.

Ο Αρχίας όμως προτίμησε να συνεχίσει την διασκέδασή του και άφησε την επιστολή για τη διαβάσει την επομένη ημέρα, λέγοντας την παροιμιώδη φράση: «Ἐς αὔριον τά σπουδαῖα». Την ίδια νύχτα οι σύντροφοι του Πελοπίδα τον σκότωσαν μαζί με άλλους ολιγαρχικούς παρευρισκομένους.

Καλλισθένης