Skip to main content

Παναγιώτης Παπαδόπουλος: Ενωμένοι για Ισχυρό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Μακριά από μικροπολιτικές και εντάσεις η Βιοτεχνική Συμμαχία θα δώσει τον αγώνα για ένα αποτελεσματικό ΒΕΘ, που θα στηρίζει τον επιχειρηματία.

Η δέσμευση για δυνατό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, έτοιμο να δώσει μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες τον αγώνα για την στήριξη της ελληνικής επιχείρησης, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στα μέλη της μεγάλης οικογένειας των βιοτεχνών, παραμονή των Επιμελητηριακών Εκλογών.

Τους στόχους της Βιοτεχνικής Συμμαχίας και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Επιμελητηριακός Θεσμός, περιέγραψε ο κ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην Voria.gr, καλώντας τους επιχειρηματίες να ενισχύσουν τη φωνή των Επιμελητηρίων για να μπορέσουν αυτά να στηρίξουν τον κόσμο της παραγωγής στη μεγάλη προσπάθεια για αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Η "Βιοτεχνική Συμμαχία" ποιο μήνυμα κομίζει στο βιοτεχνικό κόσμο εν' όψει εκλογών;

«Σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και οπισθοδρόμησης, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο μεταίχμιο. Τώρα κρίνεται το αν θα καταφέρουμε να κάνουμε το απαραίτητο άλμα μπροστά ή αν θα συμβιβαστούμε με μια αγορά που φυτοζωεί. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι επιχειρήσεις δικαιούνται ρόλο και φωνή. Είναι η ώρα να κάνουμε τη φωνή μας πιο δυνατή και να απαιτήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να στηρίξουν την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΒΕΘ.

Κεντρικός στόχος και μοναδικό μας μέλημα, προσωπικό αλλά και των συμμετεχόντων στον συνδυασμό ‘Βιοτεχνική Συμμαχία’, είναι το συμφέρον του επιχειρηματία. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι, ενωμένοι, μακριά από μικροπολιτικές και εντάσεις. Χρειαζόμαστε ισχυρά και δημιουργικά  επιμελητήρια, τα οποία μέσα από συλλογικές δράσεις θα αναζητήσουν διεξόδους, προοπτικές, θα κομίσουν νέες ιδέες, θα διεκδικήσουν, θα παρέμβουν, θα παλέψουν, θα εργαστούν αποδοτικά με συνέπεια. Αυτή είναι και θα συνεχίσει να είναι η δική μας μεγάλη μάχη. 

Οι επιμελητηριακές εκλογές, πέραν της ανάδειξης νέων διοικήσεων, είναι η ευκαιρία να δοθεί και ένα ηχηρό μήνυμα της επιχειρηματικής κοινότητας προς την Πολιτεία. Το μήνυμα πως συνεχίζουμε να  αγωνιζόμαστε. Το μήνυμα ότι απαιτούμε, επιτέλους, ένα βιώσιμο περιβάλλον με λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου, ας δώσουμε όλοι το παρών στις εκλογές για το ΒΕΘ. Ας δυναμώσουμε τη φωνή της αγοράς και των επιχειρήσεων».

Ως επικεφαλής του συνδυασμού, ποιός είναι ο προσωπικό σας στόχος για μία ακόμη θητεία σαν πρόεδρος του ΒΕΘ;

«Τα τελευταία χρόνια, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία και για την αγορά, το ΒΕΘ αποτέλεσε τον ισχυρό, αξιόπιστο, καθημερινό σύμμαχο της επιχείρησης. Αναβαθμίζοντας και εμπλουτίζοντας διαρκώς τις υπηρεσίες του, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες διεκδικήσεις και προτάσεις προς την Πολιτεία, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, παρεμβαίνοντας δυναμικά για τη στήριξη των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, αξιοποιώντας καλές διεθνείς πρακτικές, το ΒΕΘ συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μου είναι ένα δυναμικό, δημιουργικό επιμελητήριο που θα συνεχίσει να αποτελεί έρεισμα για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Αναμφίβολα υπάρχει έργο που υλοποιήθηκε στην προηγούμενη θητεία, έργο που πρέπει να συνεχιστεί και δράσεις καινούργιες που θα ενισχύσουν περαιτέρω το επιμελητήριο. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούμε, πέρα από την προφανή συνέχιση του έργου μας: 

- Την υλοποίηση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία στοχεύει να λειτουργήσει επικουρικά ώστε νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στην Ελλάδα παράγοντας και καινοτομώντας.

- Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, που αποτελεί το σίγουρο μονοπάτι για την έξοδο από την κρίση. Στην προσπάθεια αυτή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

- Την εκπαίδευση των επιχειρηματιών. Θα δημιουργηθούν νέοι κύκλοι σεμιναρίων και ημερίδων για την προσαρμογή των μελών του ΒΕΘ στις νέες και σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

- Την πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων σε συνεργασία με τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ).

- Την υπηρεσιακή αναβάθμιση στην προσπάθεια για ακόμη καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου».

 Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα για τον επιμελητηριακό θεσμό;

«Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, τα επιμελητήρια έχουν λειτουργήσει ως καθημερινός σύμμαχος των ελληνικών επιχειρήσεων. Στηρίζουν τον αγώνα επιχειρηματιών και εργαζομένων, αναβαθμίζοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες τους, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αναπτύσσοντας διασυνοριακές συνεργασίες, δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης, υλοποιώντας προγράμματα επιμόρφωσης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων, δημιουργώντας γόνιμες συνέργιες με την τοπική αυτοδιοίκηση, με πανεπιστήμια και φορείς της κοινωνίας.

Πέρα, όμως, από την ανάπτυξη υπηρεσιών και δράσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τα επιμελητήρια επιτελούν και έναν εξίσου σημαντικό ρόλο, αυτόν της εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας. Μεταφέροντας στην εκάστοτε κυβέρνηση τα αιτήματα, τους προβληματισμούς και τις θέσεις των επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους και κάθε κλάδου. Ωστόσο δεν είναι λίγες όμως οι φορές που δεν εισακουγόμαστε. Αυτό που επιζητούμε είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων των επιμελητηρίων, καθώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση της δημόσιας διοίκησης σε θέματα επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς το πρόσφατο νομοσχέδιο για την επιμελητηριακή νομοθεσία περιλαμβάνει αναχρονιστικές ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα δεν αποσκοπεί σε μία σύγχρονη ευέλικτη λειτουργία των επιμελητηρίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια του εμπορίου, της βιομηχανίας, της μεταποίησης και όλων των επαγγελμάτων».

Η επόμενη ημέρα των εκλογών, τι θα φέρει για το ΒΕΘ;

«Ένα πιο δυνατό, δημιουργικό και έτοιμο για τις όποιες προκλήσεις επιμελητήριο.

Ένα επιμελητήριο φιλικό, όπως πάντα ήταν, προς τα μέλη του,  με πιο δυνατή φωνή, έτοιμο να συνεχίσει να συμμετέχει με αξιώσεις στο δημόσιο διάλογο, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις στα θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα.

Ένα επιμελητήριο που θα συνεχίσει να αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένη γνώση, να προσφέρει στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους καινοτόμες λύσεις και εργαλεία, που εξοικονομούν χρόνο και κόστος, έγκυρη ενημέρωση, καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη, ευκαιρίες κατάρτισης, δικτύωσης και ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».