Skip to main content

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Εμείς, τα «αμόρφωτα εθνίκια»…

Όσοι αντιδρούμε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας αλλά και στην κλοπή της εθνικής μας ταυτότητας στιγματιζόμαστε ως «φασίστες».Γράφει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Του Παναγιώτη Χ. Ψωμιάδη*

Είναι ώρες ώρες να απορεί κανείς με τη ψυχοσύνθεση μερικών ανθρώπων. Αξίζει κανείς να ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί τους και να δώσει την ανάλογη απάντηση σε αυτούς που ως σύγχρονοι κομιτατζήδες υπερασπίζονται με πάθος γενίτσαρου οιαδήποτε ανθελληνική φωνή, ή πρέπει απλά να αγνοήσουμε αυτόν και τους ομοίους του, πολιτικά σκουπίδια που τολμούν να προσβάλουν και να λοιδορούν τις εθνικές ευαισθησίες εκατομμυρίων ανθρώπων;

Ασφαλώς ο εν λόγω περίεργος τύπος που υπηρετεί με θαυμαστή ευσυνειδησία τον εθνομηδενισμό λειτουργεί κατόπιν εντολών, είναι σε διατεταγμένη αποστολή. Όλοι όσοι αντιδρούμε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, στην κλοπή της εθνικής μας ταυτότητας και στο διασυρμό της εθνικής μας αξιοπρέπειας στιγματιζόμαστε ως «φασίστες». Όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους, όποιος πιστεύει πως το ιδεολόγημα του αλυτρωτικού Μακεδονισμού ξεκινά ακριβώς από την οικειοποίηση του ονόματος της ελληνικής αυτής γης είναι «εθνικιστής» και πλέον - σύμφωνα με τον ταλαντούχο σύμβουλο του έλληνα Πρωθυπουργού - «αμόρφωτο εθνίκι».

Όσο και αν ενοχλώ, θα το επαναλάβω: Αποδοχή σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό συνιστά εθνικό έγκλημα. Γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, θα σημάνει αυτόματα αποδοχή «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας, θα έχουμε επιβραβεύσει το δημιούργημα του Τίτο, ένα κατασκευασμένο κράτος που δημιουργήθηκε με αποκλειστικό στόχο, όπως εύστοχα έχει γραφτεί, για να διεκδικεί εδάφη, ιστορία και πολιτισμό από τον Ελληνισμό.

Επιτέλους ας ακούσουμε τη γνώμη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του κορυφαίου πνευματικού φορέα στη βόρεια Ελλάδα, που έχει λάβει ξεκάθαρη θέση γύρω από το ζήτημα της ονομασίας τονίζοντας πως «η υποχώρησή μας στο θέμα του ονόματος θα σημάνει την εκ μέρους μας αποδοχή ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και έθνος, το οποίο δεν μπορεί παρά να διεκδικήσει στο μέλλον το σύνολο των εδαφών, τα οποία θα θεωρεί δικά του». Αυτή είναι η πραγματικότητα που φέρνει η σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία.

Εάν όμως η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα επιμένει προς την κατεύθυνση αυτή, αν συνεχίσει να αγνοεί τη φωνή του λαού, τα συλλαλητήρια, τις εκκλήσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των Παμμακεδονικών οργανώσεων, ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Για να αποφασίσει ο λαός. Με μια, όμως, ρητή δέσμευση. Το «ΟΧΙ» να μη γίνει «ΝΑΙ» σε μια νύχτα, όπως τότε… Και κάτι τελευταίο: Family με τους γείτονες θα γίνουμε κύριε Κοτζιά μόνο όταν σταματήσουν να οικειοποιούνται την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί…»

*Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας