Skip to main content

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Προς νέο ιστορικό ρεκόρ το 2017

Παρά τις αντιξοότητες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο κλάδος θα ολοκληρώσει την περσινή χρονιά με νέο ιστορικό ρεκόρ

«Με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η σημαντική ανάπτυξη στις τρίτες χώρες και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, έκλεισαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2017, οι οποίες συνέχισαν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία» σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα, πως ο κλάδος θα ολοκληρώσει την περσινή χρονιά με νέο ιστορικό ρεκόρ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.

Ανάλογη αισιοδοξία υπάρχει και για τη φετινή χρονιά, η οποία ξεκινάει με πολύ καλύτερες προοπτικές για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τη θετική συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις το 2018.

Αρκεί να υπάρξει και η κατάλληλη στήριξη από την Πολιτεία, με μέτρα που θα δίνουν ώθηση στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως η ενίσχυση της ρευστότητάς τους και η πλήρης άρση των capital controls.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ το Νοέμβριο του 2017, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 15,5% και ανήλθε στα 2,58 δισ. ευρώ, από 2,23 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 6,8% ή κατά 113,7 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν οι εξαγωγές και χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή και ανήλθαν στα 1,79 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Θετικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και στο 11μηνο του 2017, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, φθάνοντας στα 26,20 δισ. ευρώ, από 23,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 13,3%.

Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών στο ενδεκάμηνο του 2017 καταγράφει αύξηση κατά 7% ή κατά 1,18 δισ. ευρώ, στα 18,19 δισ. ευρώ, από 17,01 δισ. ευρώ.