Skip to main content

Πάνω από 120.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον Έβρο

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νομό Έβρου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων, που υπάρχουν από την άνοδο της στάθμης στον ποταμό Έβρο.
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νομό Έβρου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων, που υπάρχουν από την άνοδο της στάθμης στον ποταμό Έβρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 120.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί περισσότερες από 70 κατοικίες.

Εκκενώθηκε ο οικισμός του Πόρου λίγο έξω από τις Φέρες μετά από θραύση αναχώματος στην περιοχή του Πετάλου και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων στην περιοχή. Για την εκτόνωση της κατάστασης αποφασίστηκε τεχνητή θραύση του αναχώματος στην τοποθεσία Πέτρα. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε σπίτια και ξενοδοχεία.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές δραματική ενώ επί τόπου βρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, η οποία από χθες το πρωί συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου, διαθέτοντας όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κάτοικοι του χωριού Λάβαρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σε πέντε σπίτια έγινε και μεταφορά των οικοσκευών τους στο δημαρχείο του Δήμου Ορφέα.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς αναμένονται από αύριο νερά από τα φράγματα της Βουλγαρίας τα οποία έχουν υπερχειλίσει και δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλες ποσότητες νερού. Από τις πλημμύρες κινδυνεύουν και οι παραποτάμιοι οικισμοί της Βύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου.

Τα όρια επιφυλακής για τον ποταμό Έβρο είναι στα 4,70 μ., ενώ το όριο συναγερμού είναι η στάθμη των υδάτων στα 5,80 μ.