Skip to main content

Πάνω από 1800 επιχειρηματικές συναντήσεις στη Helexpo

Οι 100 προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι εμπορικοί επισκέπτες από τη διεθνή τουριστική αγορά, έχουν προγραμματίσει μπαράζ επιχειρηματικών συναντήσεων αποκλειστικά με τους εκθέτες της Philoxenia.

Ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ο αριθμός των επιχειρηματικών συναντήσεων, οι οποίες διεξάγονται, στο πλαίσιο της 28ης Philoxenia και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή.

Ειδικότερα, οι 100 προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι εμπορικοί επισκέπτες από τη διεθνή τουριστική αγορά, έχουν προγραμματίσει πάνω 1.800 επιχειρηματικές συναντήσεις αποκλειστικά με τους εκθέτες της Philoxenia.

Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες προέρχονται από την Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ιαπωνία, Μ. Βρετανία κα.. Ακόμη, εκπροσώπους τους έχουν στείλει στην Philoxenia και οι ιδιαίτερα σημαντικοί διεθνείς tour-operators Thomas Cook και AURORA Travel – Tours, ενώ μεγάλη επιτυχία αποτελεί και το γεγονός της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ένωσης UEFA.

Η χώρα οφείλει να έχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, αλλά και η κάθε περιοχή της Ελλάδος μπορεί να έχει το δικό της με διαφοροποιήσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση η τουριστική ταυτότητα της χώρας χρειάζεται δουλειά, επισήμανε από το βήμα Φόρουμ, στο πλαίσιο της 28ης PHILOXENIA ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Το φόρουμ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετιγκ (ΕΙΜ) του Tμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα τη Θεσσαλονίκη ως πόλο έλξης και ως εξαγωγικό τουριστικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό προϊόν.

Ο κ. Νικητιάδης τόνισε ακόμη πως ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται να στοχεύσει σε νέες αγορές με διαφορετικό concept κάθε φορά, καθώς «στον Κινέζο, που δεν κολυμπά, δεν μπορεί η χώρα να διαφημίζεται για τις θάλασσες της».

«Να μην περιοριζόμαστε σε σαχλά συνθήματα, αλλά να δείχνουμε αυτά που έχουμε» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το 52% των τουριστών έρχεται στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τις υποδομές της χώρας. Ο τέως Υπουργός ανέφερε και πως η Ελλάδα δεν διαθέτει στρατηγική αερομεταφορών, σημειώνοντας ενδεικτικά πως θα ήταν καθοριστικό γεγονός για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, εάν στην πόλη υπήρχε hub αεροπορικής εταιρίας low-cost με 3-4 αεροπλάνα.

Ομοίως και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως εάν ήταν home-port για ένα κρουαζιερόπλοιο με 3.000 επιβάτες, τότε μόνο αυτό το πλοίο θα άφηνε στην πόλη έσοδα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη, άμεση ανάγκη έχει η πόλη και από ένα conventions-bureau, το οποίο θα τοποθετήσει ενεργά τη Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό «χάρτη», ενώ ο κ. Νικητιάδης επισήμανε πως χρειάζεται και ένας ισχυρός Οργανισμός, όπως ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής της Θεσσαλονίκης, που θα ενισχυθεί με ιδέες, φαντασία και πόρους.

«Ο τουρισμός αντέχει στις κρίσεις. Οι τουρίστες κάθε χρόνο παγκοσμίως θα αυξάνονται. Η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει από τα 16,5 εκατ. τουρίστες στα 25 εκατ.» κατέληξε ο ίδιος.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού της Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στόχευσε τουριστικά σε αγορές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, τα Βαλκάνια, αλλά και η Ρωσία. Ο κ. Πέγκας δήλωσε επιπλέον πως η προσπάθεια αύξησης της τουριστικής κίνησης προς την πόλη γίνεται με μάρκετινγκ, το οποίο αναγκαστικά είναι προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας, ενώ τόνισε πως πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης στους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η κα. Δέσποινα Αμαραντίδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φόρουμ της ΕΕΔΕ, σημείωσε πως «δεν χρειαζόμαστε μόνο μουσεία, καλές υποδομές και αστικές συγκοινωνίες. Χρειαζόμαστε πνεύμα συνεργασίας, συσπείρωση φορέων, πολιτική βούληση.

Χρειάζεται μια στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού «Θεσσαλονίκη». Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ίδια, απαραίτητο είναι ένα business-plan με εμπλοκή των κατάλληλων ανθρώπων- επαγγελματιών, ένα επικοινωνιακό σχέδιο και η αξιοποίηση του λογοτύπου της Θεσσαλονίκης «Many Stories, One Heart».

Εγκαίνια της Philoxenia

Η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, εγκαινίασε χθες το βράδυ την 28η Philoxenia και τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της πως ο τουρισμός «μπορεί να σταθεί σημαντικός αρωγός, για να αλλάξουν τα δεδομένα και να επανέλθει η ανάπτυξη. Μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

Η υπουργός σημείωσε επιπρόσθετα πως χρειάζεται «να στηριχθούμε στις τέσσερις βασικές αρχές, που θα οδηγήσουν τον τουρισμό σε νέα τροχιά. Ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα με διευκόλυνση των επενδύσεων. Αναπτύσσοντας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του. Διασφαλίζοντας την ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών τουρισμού και επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Philoxenia βραβεύτηκαν και οι οκτώ Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες συμμετέχουν στην έκθεση και είναι οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Η υλοποίηση της Philoxenia 2012 πραγματοποιείται από τη HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρία Artion Conferences & Events, ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).