Skip to main content

Πάνω από 3 εκατ. χθες οι διαδηλωτές στη Γαλλία

Πάνω από 3 εκατ. ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των συνδικάτων όσο και της κυβέρνησης
Πάνω από 3 εκατ. ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των συνδικάτων όσο και της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις μεγαλύτερες από τις προηγούμενες τρεις κινητοποιήσεις μέσα σε ένα μήνα, τα εργατικά συνδικάτα υπολογίζουν ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μέρος, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 1,2 εκατομμύρια.

Οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων θα αποφασίσουν σήμερα αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ήδη χθες οι εργαζόμενοι στο δίκτυο συγκοινωνιών του Παρισιού ψήφισαν υπέρ της συνέχισης.

Μόνο ένα από τα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας κυκλοφορούν σήμερα και περίπου τέσσερα στα δέκα περιφερειακά τρένα, σύμφωνα με την εταιρία σιδηροδρόμων SNCF.

Τα δρομολόγια του Eurostar προς τη Βρετανία εκτελούνται κανονικά, οκτώ στα δέκα τρένα αναχωρούν για Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ η ίδια αναλογία ισχύει και για τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς Γερμανία και Ελβετία. Μόνο στη διάρκεια της νύχτας δεν έγινε κανένα δρομολόγιο.

Στο Παρίσι, τα δρομολόγια του μετρό, των λεωφορείων και των τραμ εκτελούνται «κανονικά ή σχεδόν κανονικά» και στον προαστιακό κυκλοφορεί ένα στα δύο τρένα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της RATP.

Χθες σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές. Μία στις δύο πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ορλί ακυρώθηκαν, καθώς και μία στις τρεις από το Σαρλ ντε Γκολ και το Μποβέ. Μόνο ένα στα τρία δρομολόγια της υπερταχείας TGV πραγματοποιήθηκαν.

Στο Παρίσι, εκατοντάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από τον Πύργο του Άιφελ, καθώς οι υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία από το απόγευμα.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν επίσης στις κινητοποιήσεις φοιτητές και μαθητές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε τις απεργίες «ανεύθυνες», προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση».

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί και η πετρελαϊκή βιομηχανία στη χώρα, με τους εργαζόμενους στο λιμάνι Φο-Λαβερά να απεργούν σήμερα για 15η ημέρα. Έντεκα από τα 14 διυλιστήρια της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς 56 τάνκερ παραμένουν αγκυροβολημένα εκτός λιμανιού. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε δύο από τα διυλιστήρια της Total απεργούν για 24 ώρες και σε άλλα δύο για 48 ώρες.