Skip to main content

Πάνω από 7.000 παιδιά επισκέφθηκαν την Κεντρική Βιβλιοθήκη σε 8 μήνες

Ξεπέρασε τις 10.000 ο δανεισμός βιβλίων για το σπίτι από το παιδικό τμήμα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στην Εθνικής Αμύνης.

Την πόρτα του παιδικού τμήματος της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στην Εθνικής Αμύνης περνούν καθημερινά δεκάδες παιδιά από το Μάιο, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί.

Το νέο τμήμα έχει δημιουργηθεί στο ισόγειο του κτιρίου και εκεί βρίσκονται εκατοντάδες βιβλία για τους μικρούς επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό της απήχησης του νέου τμήματος είναι ότι μέσα σε ένα 8μηνο επισκέφθηκαν το χώρο πάνω από 7.000 παιδιά, ενώ ξεπέρασε τις 10.000 ο δανεισμός βιβλίων για το σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, η οποία εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πορεία της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, από τον Μάιο έως σήμερα εγγράφηκαν 246 νέα μέλη – παιδιά και μήνα με τον μήνα οι εγγραφές παρουσιάζουν ανοδική πορεία.  


Τον Μάιο μπήκαν μπήκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης 686 παιδιά, ενώ ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 1.681 τον Νοέμβριο. Παράλληλα, το διάστημα αυτό ξεναγήθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης 60 σχολεία.

«Το παιδικό τμήμα ήταν μεγάλη ανάγκη για το κέντρο της πόλης και έχει ήδη μεγάλη απήχηση. Μέσω αυτού του τμήματος εξοικειώνονται τα παιδιά με το βιβλίο και είναι οι μελλοντικοί πελάτες», υπογράμμισε η κ. Χρυσίδου.



Συνολικά η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει στα ράφια της σχεδόν 150.000 βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, εκ των οποίων τα 362 είναι σπάνια βιβλία, δηλαδή είτε πολύ παλαιά, είτε δεν υπάρχει άλλο αντίτυπο.

Αυτό το διάστημα η Κεντρική Βιβλιοθήκη επιδιώκει να ξανακερδίσει τους βιβλιόφιλους, οι οποίοι επισκέπτονταν άλλες βιβλιοθήκες, όταν η Κεντρική έκλεισε για να ανακαινιστεί. Πριν κλείσει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη δάνειζε κατά μέσο όρο ετησίως 200.000 βιβλία, ενώ το 2015 οι χρήστες της έφταναν τις 188.000.


Το τελευταίο διάστημα γίνονται σημαντικές ενέργειες και για την ενίσχυση του ξενόγλωσσου τμήματος. Για τον σκοπό αυτό οι άνθρωποι από τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών έχουν γίνει επαφές με προξενικές αρχές της πόλης, προκειμένου να δοθούν βιβλία.

Συνολικά ο δήμος Θεσσαλονίκης εκτός από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει άλλες 15 περιφερειακά, εκ των οποίων οι πέντε είναι παιδικές, οι εννέα μεικτές και άλλη μια κινητή, η οποία στο παρελθόν είχε επισκεφθεί και το camp προσφύγων στα Διαβατά, καθώς διαθέτει και αραβικά βιβλία. Επίσης, εκτός από τις 15 περιφερειακές βιβλιοθήκες, ο δήμος έχει και του Βαφοπούλειου, καθώς και δύο ειδικές, του Κέντρου Ιστορίας και της Πινακοθήκης.

Το επόμενο στοίχημα, όπως ανέφερε η κ. Χρυσίδου, είναι η δημιουργία μιας νέας βιβλιοθήκης για την Τέχνη. Υπάρχουν οι σκέψεις, αυτή να δημιουργηθεί έως το 2019 στην Casa Bianca.

Παράλληλα, στα επόμενα σχέδια είναι η διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του 2018 για τον ρόλο των βιβλιοθηκών τον τρόπο λειτουργίας και φιλοσοφίας τους παγκοσμίως.