Skip to main content

Πάνω από 75 φορείς στη Β. Ελλάδα στηρίζει το Δίκτυο Κοιν. Αλληλεγγύης

Μέσα σε έξι χρόνια το Δίκτυο αριθμεί πάνω από 500 μέλη - Τι λέει ο πρόεδρος του, Νικόλαος Πέντζος. Φιλανθρωπική συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη

Την επιτυχημένη του πορεία συνεχίζει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής το οποίο έξι χρόνια μετά τη δημιουργία του υποστηρίζει πλέον πάνω από 75 ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς.

Το 2012 οι σημαντικότεροι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τους πιο αδύναμους της κοινωνίας αλλά και να προωθήσουν με υπευθυνότητα την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Από τις 40 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να συμμετέχουν, πλέον το Δίκτυο αριθμεί πάνω από 500 μέλη - μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις -  που συνεισφέρουν στον αγώνα αυτό η κάθεμια με τον τρόπο της. Στόχος τώρα του Δικτύου είναι να επεκτείνει τη δράση του και να αποτελέσει βασικό βραχίονα υποστήριξης πολλών συσσιτίων σε καθημερινή βάση σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο καθώς και να προσελκύσει μεγάλους αξιόπιστους οργανισμούς και εταιρίες που συνεισφέρουν σε προγράμματα ΕΚΕ.

Στο πλαίσιο των δράσεων του το Δίκτυο διοργανώνει φιλανθρωπική συναυλία με τον Έλληνα Τενόρο, Μάριο Φραγκούλη, την Τετάρτη 14 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα της Συναυλίας θα διατεθούν σε δράσεις προς τα Ιδρύματα και τους Φορείς, που υποστηρίζει το Δίκτυο, σε όλο το Βορειοελλαδικό τόξο.

Με αφορμή τη συναυλία, ο πρόεδρος του δικτύου, Νικόλαος Πέντζος μιλάει στη Voria.gr για τη δράση του δικτύου, τους στόχους αλλά και τις επιτυχίες του καθώς τα μελλοντικά του σχέδια. 

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε το 2012 εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Οι λόγοι της δημιουργίας του Δικτύου συνδέονται μόνο με τις επιπτώσεις της κρίσης;

Βασικός λόγος που δημιουργήσαμε το Δίκτυο ήταν η βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 και δυστυχώς τη βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Ως άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας γνωρίζαμε ότι οικονομική κρίση θα αγγίξει σύντομα όλους μας και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού τα ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς, τους συνανθρώπους μας δηλαδή που θα είχαν ανάγκη στη καθημερινότητα τους και κυρίως τα παιδιά τα οποία ήταν βέβαιο ότι θα πλήττονταν άμεσα από τις επιπτώσεις αυτής.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Βασικός λόγος επίσης ήταν η βαθιά ανάγκη των επιχειρηματιών και των φορέων οργανωμένα να προσεγγίσουν όσο πιο επιτυχημένα γινόταν τα θέματα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Να κινητοποιήσουν δηλαδή με δομημένο και οργανωμένο τρόπο όλες τις επιχειρήσεις μέλη τους σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με το καλύτερο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι γεωμετρικά αυξανόμενο κάτι που σήμερα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε με τη συνένωση των δυνάμεών όλων αυτών των φορέων;

Το 2012 οι σημαντικότεροι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Οι φορείς αυτοί είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Το γεγονός δηλαδή της ένωσης των κυριότερων φορέων ώστε να επιτελέσουν όλοι μαζί ένα πολύ μεγαλύτερο έργο γεωμετρικό αυξανόμενο παρά να κλειστεί ο κάθε φορέας στα στενά του όρια για το ευρύτερο καλό όλων είναι το ξεκάθαρο μας μήνυμα. Και έχει ιδιαίτερη αξία αν σκεφτεί κανείς και το αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι είναι τόσο πετυχημένο που στέλνει επίσης το μήνυμα ότι μόνο με τη συνένωση, τις συνέργιες και την ομαδική δουλειά μπορούν να έρθουν αποτελέσματα.

Για αυτό αλλά και για όλη τη στήριξη των φορέων στο δίκτυο αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους Προέδρους και τα ΔΣ των φορέων. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς αυτούς.

Από τη σύσταση του Δικτύου μέχρι και σήμερα πόσους φορείς και ιδρύματα έχετε ενισχύσει και με ποιον τρόπο; Θεωρείτε ότι έχετε συμβάλει με τον τρόπο σας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση;

Το Δίκτυο, σήμερα, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, όπου το έργο του αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστό, για την επιτυχή προσπάθειά του να ανακουφίσει πολλούς από τους συνανθρώπους μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ήδη, από το 2012 στήριζε 15-20 ιδρύματα και σήμερα εν έτη 2018 κατάφερε να υποστηρίξει πάνω από 75 ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς και σύντομα θα φτάσουμε τους 100. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη υποστήριξη ιδρυμάτων που έχουν σχέση με τα παιδιά αλλά στη πορεία ανακαλύψαμε τις σημαντικές ανάγκες τόσο ιδρυμάτων που απευθύνονται στη Τρίτη ηλικία όσο και τις ανάγκες που προέκυψαν σε πάρα πολλές οικογένειες λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και βοηθάμε με την ίδια αγάπη και σεβασμό πλέον όλες τις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη . Αυτό δείχνει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ενώ ξεκινήσαμε στην αρχή να δωρίζουμε μόνο τρόφιμα σήμερα μπορούμε πλέον να ικανοποιούμε ανάγκες σε διάφορες κατηγορίες όπως :

Θέρμανση / κίνηση οχημάτων
Έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
Ηλεκτρονικά είδη
Ηλεκτρικές Συσκευές
Ανακαινίσεις – Επισκευές
Ένδυση – Υπόδηση
Λευκά Είδη
Είδη Προσωπικής Υγιεινής
Είδη Καθαριότητας
Τρόφιμα – Ποτά
Βρεφικά είδη
Χαρτικά – Είδη Γραφείου

Η προσπάθεια αυτή δε θα ήταν εφικτή αν δεν είχαμε στο πλάι μας τις επιχειρήσεις που μας στηρίζουν αυτά τα χρόνια και πιστεύουν σε αυτό που επιτελούμε και τις οποίες θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου.

Με όλο αυτό το έργο που έχουμε επιτελέσει σίγουρα βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στη προσπάθεια τόσων ανθρώπων και φορέων να ανακουφίσουν κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση. Όπως ανάφερα και προηγουμένως η συνένωση δυνάμεων προς μία κατεύθυνση πάντα είναι πιο αποτελεσματική. Και θα συνεχίσουμε. Παράλληλα η προώθηση της έννοιας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του εθελοντισμού επίσης είναι εξίσου σημαντική με την ίδια τη βοήθεια γιατί πλάθει κουλτούρα και δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους. Και οι Έλληνες είμαστε τέτοιος καταπληκτικός λαός με φιλότιμο, συνείδηση έτοιμοι να προσφέρουν παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις, που και αυτές με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, στην προσπάθεια που κάνετε;

Η οικονομική κρίση αποτελεί βασικός λόγος της ύπαρξης του Δικτύου και θα λέγαμε ότι οι δυσκολίες αυτές μας βοηθούνε να εξελισσόμαστε. Βέβαια, παρόλο που και η επιχειρηματική κοινωνία συναντά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, η προσπάθεια και η συνεισφορά τους προς το Δίκτυο είναι συγκινητική. Το 2012 40 επιχειρήσεις ξεκίνησαν να υποστηρίζουν το Δίκτυο. Σήμερα το 2018 πάνω από 500 μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές μικρές είναι δίπλα μας, Και ο αγώνας συνεχίζεται. Γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μπορούν να έρθουν κοντά μας. Ακόμη και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το μήνυμα που λέμε σε όλους είναι ότι αν έστω και κάτι από αυτό που μπορεί να προσφέρει ο καθένας το κάνει πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή του κόσμου που έχει ανάγκη. Και ολοένα και παραπάνω κόσμος έρχεται δίπλα μας.

23.11.2017 Το Δίκτυο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΤΑΡ, προσέφεραν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, μεταξύ άλλων, δέκα γραφομηχανές braille οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη σύσταση νέου τμήματος εκμάθησης της γραφής και ανάγνωσης braille.

 

Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας υποστηρίζουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Πώς μπορεί να ενισχυθεί η φιλοσοφία της προσφοράς σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν δράσεις ΕΚΕ ολοένα και παραπάνω. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τον γεωμετρικά αυξανόμενο αριθμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν άλλα και από το ουσιαστικό έργο που γίνεται και ανέφερα προηγουμένως . Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι βασικός στόχος της ύπαρξης του Δικτύου είναι ακριβώς αυτό. Να ενισχύσουμε τη φιλοσοφία της προσφοράς σε κάθε επιχείρηση και να τους κινητοποιήσουμε στοχευμένα ώστε να ανακουφίσουμε συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη.

Ποιες δράσεις και ιδρύματα θα υποστηριχθούν με τα έσοδα της συναυλίας της 14ης Μαρτίου;

Το δίκτυο θα κινηθεί στην ίδια φιλοσοφία και με τα έσοδα της συναυλίας όπως και με τόσα άλλα έσοδα από τόσους χορηγούς μας. Δηλαδή θα τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας ώστε να προσφέρει σε δράσεις σε όλα τα ιδρύματα που συνεργάζεται όπως επίσης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην ενίσχυση των συσσιτίων.

13.02.2018 Το Δίκτυο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΤΑΡ, προσέφεραν στους Δήμους Νέας Ηράκλειας και Ζίχνης από ένα όχημα - μηχάνημα πλύσεως κάδων.

Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης του Δικτύου για το 2018;

Το Δίκτυο θα προσπαθήσει να μεγαλώσει τον αριθμό των ιδρυμάτων, συσσιτίων και ενδιάμεσων φορέων που υποστηρίζει. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των συσσιτίων σε όλο το Βορειοελλαδικό τόξο. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελέσει βασικό βραχίονα υποστήριξης πολλών συσσιτίων σε καθημερινή βάση σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο. Σήμερα υποστηρίζει αρκετά συσσίτια και οικογένειες στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στα γύρω προάστια της.
Επίσης θα προσπαθήσει να προσελκύσει μεγάλους αξιόπιστους οργανισμούς και εταιρίες που συνεισφέρουν σε προγράμματα ΕΚΕ ώστε να αποτελέσει για αυτούς στρατηγικό εταίρο για τη Βόρεια Ελλάδα.

Σχεδιάζεται κάποια επέκταση στον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου, όπως η παροχή υπηρεσιών βοήθειας εκτός από υλικών ειδών; Πώς οραματίζεστε το μέλλον του ευρύτερα;

Προσπαθούμε το έργο του Δικτύου να δομηθεί σε γερές βάσεις ώστε αυτό που θα δημιουργήσουμε να μείνει και να μην είναι αποσπασματικό. Το Δίκτυο έχει ήδη επιχειρήσει την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με κάποια Πανεπιστήμια της πόλης μας καθώς επίσης και φαρμακευτική ενίσχυση σε κάποιες περιπτώσεις.
Μελλοντικά θα διερευνήσουμε και την βοήθεια στο εκπαιδευτικό κομμάτι σε χαμηλότερες βαθμίδες ώστε να βοηθήσουμε εθελοντικά τα παιδάκια που δεν έχουν τη δυνατότητα.

*Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζονται ένα ασθενοφόρο και μια κινητή μονάδα που προσέφερεστο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς στις 29.11.2017 το Δίκτυο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΤΑΡ.