Skip to main content

Παντής: Μέχρι τέλος του μήνα θα καλυφθούν όλα τα κέντρα φιλοξενίας

Ο γ.γ. υπουργείου Παιδείας είπε ότι στόχο είναι μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας να πηγαίνουν σχολείο.

«Τα παιδιά που θα πηγαίνουν στα σχολεία θα πρέπει να έχουνε εμβολιαστεί κανονικά. Ακολουθούμε κανονικά το ρυθμό εμβολιασμών που κάνει το υπουργείο Υγείας», διαμηνύει μέσω του Alpha 989 & Alpha 96,5 ο Γιάννης Παντής, γ.γ. υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την εκκίνηση των μαθημάτων για τα προσφυγόπουλα σε 20 σχολεία της χώρας.

Αναπτύσσοντας το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Παντής εξηγεί ότι «πάμε πιλοτικά και κάθε βδομάδα θα εντάσσονται στο πρόγραμμα ολοένα και περισσότερος αριθμός κέντρων φιλοξενίας, έχοντας ως στόχο στο τέλος του μήνα να έχουμε καλύψει όλα τα κέντρα φιλοξενίας».

Εντούτοις, στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχει διαφοροποίηση καθώς «δεν έχουμε σταθερά κέντρα φιλοξενίας» δεδομένου των υπό εξέταση αιτημάτων ασύλου των μεταναστών. «Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε προβλέψει όλες τις μετακινήσεις και είμαστε σε συνεννόηση για τη νησιωτική. Είναι δύο ειδών οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Μία που γίνεται σε όλες τις κατοικημένες περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα υπάρχουν πρόσφυγες που είναι σε σπίτια, σε ξενοδοχεία. Αυτά τα παιδιά, πηγαίνουν στα σχολεία κοντά και εκεί οι καθηγητές τα εγγράφουν σε τάξεις υποδοχής, ad hoc», διευκρινίζει στη συνέχεια ο ίδιος.

Ακολούθως, στα κέντρα φιλοξενίας δεν μπορούν τα παιδιά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα με τον τρόπο που εντάσσονται τα παιδιά τα οποία κατοικούν σε δομές εκτός κέντρων φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να «αναλαμβάνουμε εμείς τη μεταφορά σε σχολεία που επιλέγουμε εμείς, ο τοπικός περιφερειακός διευθυντής και είμαστε και σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Υπό αυτό το πρίσμα, στη Θεσσαλονίκη «τα παιδιά που θα φύγουν από το Δερβένι θα πάνε στο 67ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης και τα παιδιά που θα φύγουν από τα Λαγκαδίκια, θα πάνε σε δημοτικά σχολεία Λαγκαδικίων και Προφήτη και στο γυμνάσιο Κορώνειας».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις αντιδράσεις γονέων ανά την Ελλάδα, ο κ. Παντής ξεκαθαρίζει πως «η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Γίνεται με βάση τους νόμους και τις δεσμεύσεις της χώρας μας με τις διεθνείς συνθήκες», ενώ επιχειρώντας να απαντήσει στις εκπεφρασμένες ανησυχίες γονέων για το επίπεδο ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας απαντά «ενημερώνουν οι υπηρεσίες, το σχολείο. Δεν τελειώνει αυτό. Ο καθένας λέει ενημέρωση, ενημέρωση. Θα πιάσουμε έναν-έναν τους ανθρώπους να μιλάμε; Δεν έχω καταλάβει τι περιμένουν; Έχουμε στείλει τις εγκυκλίους, οι καθηγητές γνωρίζουν, οι σύλλογοι, οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με τον διευθυντή του σχολείου ή με τον περιφερειακό διευθυντή».