Skip to main content

Ενστάσεις Μπακατσέλου στην αισιοδοξία Παπαδημητρίου περί ανάκαμψης

Η ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Οι τοποθετήσεις Μπακατσέλου και Μίχαλου.

Με την πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έχει συντελεστεί η αρχή, δηλαδή το ήμισυ του παντός, στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και αυτό μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη και από την εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός αντιπαρέθεσε την δική του αισιοδοξία στον σκεπτικισμό που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, παραθέτοντας σειρά στοιχείων και δεικτών για να τονίσει «ότι η πραγματικότητα της οικονομίας είναι των αριθμών και όχι της κυβέρνησης».

Το γεύμα της ΚΕΕΕ άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μπακατσέλος ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόσφατη βελτίωση κάποιων οικονομικών δεικτών δεν αποτυπώνει τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας γιατί «αργούμε τρομακτικά να πάρουμε αποφάσεις και ακόμη περισσότερο να τις υλοποιήσουμε», γιατί βιώνουμε τη «φοροεξόντωση του ιδιωτικού τομέα και το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι βιώσιμο», γιατί «χάνουμε θέσεις σε ανταγωνιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ φοβάται «μη χρειαστεί και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ τα μέτρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση γιατί αντί να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, η γραφειοκρατία, οι φορολογικοί συντελεστές και το επενδυτικό καθεστώς, η κυβέρνηση προχωράει σε μείωση των ονομαστικών μισθών.

Ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε από κόμματα και φορείς να ενώσουν δυνάμεις γιατί, όπως είπε, «ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα μείνει η χώρα μας στο περιθώριο για τα επόμενα 30 χρόνια», προσθέτοντας ειδικά για τη Θεσσαλονίκη πως πυλώνες της ανάπτυξης θα είναι για την οικονομία της πόλης το Λιμάνι που ιδιωτικοποιείται, το αεροδρόμιο και το Μετρό που θεωρεί βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος που αναφέρθηκε στα τέσσερα επίμονα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας: το φορολογικό σύστημα, την έλλειψη αναπτυξιακού μετασχηματισμού, την γραφειοκρατία και χαμηλή αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και, το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στην οικονομία της γνώσης.

Ο κ. Μίχαλος έκανε αναφορά και στην πιθανή έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, με το θόρυβο που ενδεχομένως θελήσει να προκαλέσει το Ταμείο, προκληθούν και προβλήματα για την Ελλάδα. «Θα πρέπει όλοι να σταθούμε σαν μία γροθιά απέναντι στο ΔΝΤ, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς και τους λόγους που αποχωρεί», πρόσθεσε.

Παπαδημητρίου: H οικονομία εκτός κινδύνου

Η πρώτη κουβέντα που είπε ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου όταν ανέβηκε στο βήμα, ήταν ότι «η οικονομία είναι εκτός κινδύνου» και πως τώρα πλέον η αμφισβήτηση που εκφράζει η αντιπολίτευση «μετατέθηκε στον χαμηλό και αβέβαιο χαρακτήρα της ανάπτυξης».

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το πώς προσεγγίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ την πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί ο κ. Παπαδημητρίου βλέπει στοιχεία ανάκαμψης και θετικές προοπτικές για να προσθέσει ότι «η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης και θα επιτευχθεί ο στόχος του 1,8% για το 2017».

Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για «ποιοτική ανάπτυξη», για αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στις εξαγωγές, του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, μείωση των spreads των κρατικών ομολόγων, μείωση των ιδιωτικών χρεών , αλλά αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων και των θέσεων εργασίας.

Τέλος έκανε αναφορά στο λεγόμενο brain drain, το οποίο υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις τραγικές διαστάσεις που του αποδίδει μέρος του Τύπου, καθώς στη δεκαετία έφυγαν από την Ελλάδα 120.000 νέοι, μορφωμένοι και με πτυχίο και όχι 500-600 χιλιάδες όπως υποστηρίζεται, δηλαδή λιγότεροι από ό,τι έφυγαν λόγω κρίσης από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υπό ίδρυση Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον ρόλο που θα παίξει στην οικονομία, όπως και στα τέσσερα σημεία που θα βασιστεί η ανάκαμψη και ανάπτυξη, δηλαδή στις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τις καινοτόμες επιχειρήσεις και την ψηφιακή οικονομία.