Skip to main content

Παπαδημητρίου: Κομβικό σημείο ανάκαμψης για την οικονομία το 2017

Η βελτίωση της ψυχολογίας είναι απόρροια πραγματικών βελτιώσεων στην οικονομία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το 2017 αποτελεί κομβικό σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θέτει τις βάσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία το 2018 οπότε λήγει και το πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής.

«Ως προς τούτο, διαφέρει από το 2014 με το οποίο ορισμένοι ατυχώς το συγκρίνουν», συμπλήρωσε.

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η βελτίωση της ψυχολογίας είναι απόρροια πραγματικών βελτιώσεων στην οικονομία και παρέθεσε αναλυτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2017.

Συγκεκριμένα:

- Ο όγκος Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,2% ετησίως, δυόμισι φορές πιο γρήγορα από ό,τι την ίδια περίοδο το 2016.
- Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες σε μια οικονομία υπό συνεχή προσαρμογή αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 69% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, ενώ το 2016 είχαν ήδη αυξηθεί κατά 142% σε σύγκριση με το 2015.
- Η κερδοφορία των 30 πρώτων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε κατά 16% αντίστοιχα το 2017, ενώ για 500 εταιρίες συνολικά οι προ φόρου ζημιές 2,9 δις ευρώ το 2015 έγιναν κέρδη 6,3 δις το 2016.
- Η απασχόληση αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2%, ενόσω το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 26,5% το 2014 σε 20,1% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και
- Την περίοδο 2012-2016, τα ιδιωτικά χρέη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγχρόνως, επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, «οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, το κόστος δανεισμού μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εκτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο φέτος».

Αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι και η επιχειρηματική κινητικότητα που σημειώνεται φέτος όπως:

- από 1/1/2017 έως 14/12/2017 αυξήθηκε το επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας κατά 6.611 επιχειρήσεις (από τα στοιχεία ΓΕΜΗ).
- τα υπερδιπλάσια κεφάλαια σε σύγκριση με το σύνολο του 2016 που έχουν δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,
- η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, στο 0,41% το 2016.

Επιπλέον, βελτίωση σημειώνεται τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης για να συμπεράνει:

«Είναι προφανές ότι έχουμε μία σταθερή και γενικευμένη βελτίωση, η οποία καθρεφτίζεται τόσο στην γενική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς και πιστωτές, όσο και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ έχουν αναγορεύσει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς».

Ενώ, όπως επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «η αδιαμφισβήτητη αυτή πρόοδος στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν συντελείται μόνη της. Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις και για συγκρότηση μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».