Skip to main content

Παπαδημούλης: Αθωράκιστη η ΕΕ σε ενδεχόμενη κρίση στην Ευρωζώνη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη στάση της Ελλάδας στις συζητήσεις για την Ευρωζώνη και το μέλλον του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος

Οι διαπραγματεύσεις και οι προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης κάνουν το γύρο της Ένωσης, ωστόσο φαίνεται πως οι πολυαναμενόμενες αλλαγές θα αργήσουν «μια ακόμη μέρα».

Καθώς έχουμε λίγες πληροφορίες για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές, το Euroactiv μίλησε με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη (GUE/NGL), για την ελληνική διάσταση των συζητήσεων για την Ευρωζώνη και το μέλλον του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Πώς βλέπει η ελληνική πλευρά τις προτάσεις Μακρόν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης;

Η Ευρωζώνη, παρά τα βήματα που έχει κάνει μετά την κρίση της Lehman Brothers, απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επόμενη ενδεχόμενη κρίση. Για να την αντιμετωπίσει, χρειάζεται να αποπληρωθεί η τραπεζική ένωση και το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, να ισχυροποιηθεί ο ESM και να μετατραπεί σε ένα ουσιαστικό ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Και όλα αυτά, με μια ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας απέναντι σε θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα θέματα αυτά συζητιούνται εδώ και χρόνια.

Το πακέτο προτάσεων Μακρόν συμβάλλει θετικά στον σχετικό προβληματισμό, αλλά δυστυχώς, με ευθύνη ορισμένων κρατών-μελών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κτλ, η ΕΕ διαρκώς αναβάλλει, με αποτέλεσμα να παραμένει αθωράκιστη, ελλιπώς προετοιμασμένη, με μια ασύμμετρη αρχιτεκτονική απέναντι σε μια μελλοντική κρίση.

Εσείς πως κρίνετε τις προτάσεις Μακρόν;

Εκτός απο τις προτάσεις Μακρόν υπάρχουν και άλλα πράγματα μεταξύ των οποίων και οι προτάσεις Μακρόν. Συγκεκριμένα, θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την ενίσχυση του ρόλου του ESM.

Οι προτάσεις Μακρόν κινούνται σε θετική κατεύθυνση και έρχονται να συγκλίνουν με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια και από την κυβέρνηση της Αθήνας και από προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και από αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει το διαρκές φρένο και η διαρκής αναβολή μέσω αυτού του ιδιομόρφου γερμανολλανδικού βέτο.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, είναι ευκαιρία για τη χώρα μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη;

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα περίοδο με την έξοδο από τα μνημόνια, και έχει ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, τη Κομισιόν, το Eurogroup και το Εcofin, για τα απαραίτητα βήματα ενίσχυσης της εμβάθυνσης και της δημοκρατικής λογοδοσίας στην Ευρωζώνη.

Και αυτά τα βήματα, στο βαθμό που θα γίνουν και θα είναι επαρκή, θα βοηθήσουν το σύνολο της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου που πληρώνουν τις ενδογενείς ασυμμετρίες γιατί τα γερμανικά πλεονάσματα μεταφράζονται σε ελλείμματα και χρέη για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα.

Πηγή: Euractiv