Skip to main content

Παπαδημούλης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει μια μεγάλη θεσμική κρίση

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε είναι η αλληλεγγύη, η διακρατική συνεργασία και ο επιμερισμός των βαρών.

Την ενθάρρυνση των νέων να γνωρίσουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην ΕΕ, προκρίνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με μήνυμά του σε μαθητές και δασκάλους.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» απευθυνόμενος στους μαθητές και στους δασκάλους τονίζει ότι «ο διάλογος, η γνώση και η συμμετοχή σε τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά θέτουν και τις βάσεις για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει μια μεγάλη θεσμική και συστημική κρίση, μια κρίση ταυτότητας και δημοκρατικής νομιμοποίησης, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και της απομάκρυνσης πολλών πολιτικών ηγεσιών από τις ιδρυτικές αξίες και αρχές της ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει ότι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε είναι η αλληλεγγύη, η διακρατική συνεργασία, ο επιμερισμός των βαρών, η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία.

Όπως αναφέρει όλες αυτές οι αξίες σήμερα έχουν αποδυναμωθεί και έχουν αυξηθεί η πόλωση, η παραπληροφόρηση, τα fake news, η ρητορική του μίσους, οι διαλυτικές τάσεις, ο λαϊκιστικός και διχαστικός λόγος. «Οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης και αυτό καλούμαστε να διασφαλίσουμε όλοι όσοι θέλουμε μια Ευρώπη δίκαιη και ευημερούσα, προσπαθώντας να επαναφέρουμε πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική ισότητα και την ευημερία στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου» σημειώνει στο μήνυμα του προς τους μαθητές και τους δασκάλους ο κ. Παπαδημούλης.

Όπως μεταδίδε το ΑΠΕ, καλεί τέλος τις νεότερες γενιές «που λαμβάνουν την σκυτάλη, να γνωρίζουν τόσο τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ, όσο και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών, που προασπίζουν τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των πολιτών».

Στην επιμορφωτική ημερίδα καθηγητών-πρέσβεων του ΕΚ (Senior EP Ambassadors) που διοργανώνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 καθηγητές Λυκείου, από 32 σχολεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποσκοπεί στην αναβάθμιση της γνώσης των νέων, αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της δημοκρατίας στην Ευρώπη, τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους πολίτες.