Skip to main content

Παπαγεωργόπουλος: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την παγία

Δεν έχω δώσει καμία εντολή για πληρωμή στην υπόλογο διαχειρίστρια της παγίας, δεν έχω προχωρήσει σε καμία διοικητική πράξη, τόνισε ο πρώην δήμαρχος.

Την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση της παγίας προκαταβολής ανέλαβε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά την απολογία του στη δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο έλλειμμα ύψους 1,2 εκατ.ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα 1999-2007 από το ειδικό κονδύλιο μικροεξόδων, την λεγόμενη «παγία».

«Αν κάποιος δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει χρήματα της παγίας αυτός είναι ο δήμαρχος επειδή έχει άλλο εργαλείο άσκησης διοίκησης και μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις για προμήθειες αξίας μέχρι 15.000 ευρώ. Δεν έχω δώσει καμία εντολή για πληρωμή στην υπόλογο διαχειρίστρια της παγίας, δεν έχω προχωρήσει σε καμία διοικητική πράξη, δεν έχω καμία σχέση με διορισμό υπαλλήλων. Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μου έχει καταλογίσει ούτε ένα ευρώ για την παγία προκαταβολή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι το 2007 δεν είχε καμία ενημέρωση για το έλλειμμα στην παγία. «Όταν έμαθα ότι υπάρχει αυτό το έγκλημα στο δήμο έκανα τις απαιτούμενες ενέργειες: Απομάκρυνα την υπόλογο από τη θέση της, παρήγγειλα τη διενέργεια ΕΔΕ, έδωσα εντολή για κατάσχεση του σπιτιού της, το οποίο εκπλειστηριάστηκε για 15.000 ευρώ και τα λεφτά αυτά πήγαν στον δήμο ενώ, τέλος, δήλωσα παράσταση πολιτικής αγωγής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ενώ, λοιπόν, δεν είχα καμία αρμοδιότητα και δεν είχα δώσει καμία εντολή, σύμφωνα με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά η οποία δεν με συμπεριέλαβε σε αυτούς που είχαν ευθύνη ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος με βαρύτατες κατηγορίες ότι έδινα εντολές προς την υπόλογο».

Αναφερόμενος στα δύο σοβαρά οικονομικά θέματα κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας την υπεξαίρεση και την παγία προκαταβολή ο κ.Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι ποτέ δεν πήρε κανένα έγγραφο ή είχε προφορική ενημέρωση από τους προϊσταμένους για πρόβλημα στα οικονομικά του δήμου. «'Οταν ανέλαβα κάλεσα όλους τους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών και τη νομική υπηρεσία του δήμου να με ενημερώσουν για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά μου. Με άρθρο βασιλικού διατάγματος τις αρμοδιότητες ασκούν οι οικονομικές υπηρεσίες και αυτές ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο δήμαρχος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για έλεγχο δαπανών και πληρωμών», τόνισε.

Στη συνέχεια, πάντως, σε ερώτηση της έδρας για το ποιος τελικά έχει την ευθύνη για το έλλειμμα της παγίας προκαταβολής ο κ.Παπαγεωργόπουλος απάντησε ότι αναλαμβάνει αυτός την πολιτική ευθύνη. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην απολογία της η βασική κατηγορούμενη, πρώην δημοτική υπάλληλος και διαχειρίστρια της παγίας, όλες οι ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης καλύπτονταν από το ειδικό κονδύλιο μικροεξόδων. Τα χρήματα προορίζονταν για γραφική ύλη, χαρτί υγείας, καθαριστικά, καφέδες για τα γραφεία του δημάρχου, του γενικού γραμματέα και των αντιδημάρχων, πολυθρόνες, τηλεοράσεις κ.ά. Επίσης χρεώνονταν μια σειρά από υπηρεσιακά γεύματα, δαπάνες υπαλλήλων, συμμετοχές σε συνέδρια κ.ά.