Skip to main content

Παπανδρέου: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζουν με την έξοδο από το μνημόνιο

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει για επικοινωνιακή πολιτική απάτη της κυβέρνησης, ενώ επιτίθεται και κατά του περιβάλλοντος Καραμανλή.

«Η επικοινωνιακή στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που "παίζει" με την έξοδο από το μνημόνιο, είναι η επόμενη μεγάλη αυταπάτη. Το τέλος της δανειακής σύμβασης - που ονομάστηκε μνημόνιο, θα υπάρξει. Η κρίση όμως θα παραμείνει όσο δεν κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές» δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας βολές κατά του Κώστα Καραμανλή και του περιβάλλοντός του επειδή προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία με ψεύδη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η μόνη καθαρή έξοδος, είναι αυτή που εγγυάται την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση μιας επόμενης βιώσιμης ημέρας, απαλλαγμένης από τις παθογένειες ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος που μας οδήγησε στην κρίση».

«Το τέλος της δανειακής σύμβασης - που ονομάστηκε μνημόνιο, θα υπάρξει. Η κρίση όμως θα παραμείνει όσο δεν κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές. Δεν είναι θέμα της τρόικας ότι το δημόσιο είναι τροχοπέδη για τον Έλληνα, ότι η δικαιοσύνη αργεί και έχει σοβαρά ελλείμματα, ότι δεν αναμορφώνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες μιας παγκόσμιας οικονομίας, ότι έχουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος και φοβόμαστε την ουσιαστική αποκέντρωση. Για αυτό η κρίση θα συνεχίζεται αν δεν αλλάξουμε» εξηγεί.

«Η επικοινωνιακή στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που "παίζει" με την έξοδο από το μνημόνιο, είναι η επόμενη μεγάλη αυταπάτη. Το "έπαιξε" και η ΝΔ το 2013-14. Πρόκειται περί συνειδητής πολιτικής απάτης» υπογραμμίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις εις βάρος του ότι «κατέστρεψε την χώρα», «την έβαλε στα μνημόνια» και για το «λεφτά υπάρχουν», ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: «Ναι, λεφτά υπάρχουν. Και συνεχίζουν να χάνονται στις υπόγειες διαδρομές που συνδέουν το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα, αυτά που υπηρετούν η δεξιά και η δήθεν αριστερά των κ. Τσίπρα και Καμμένου, όπως ακριβώς γινόταν και πριν το 2010 επί Κώστα Καραμανλή.

»Από αυτές τις διαδρομές όμως, θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά. Αυτό προσπαθήσαμε και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-11. Γι’ αυτό και επιμένω: ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε».

Ο Γιώργος Παπανδέου εξαπέλυσε, δε, βολές κατά του Κώστα Καραμανλή και του περιβάλλοντός του λέγοντας: «Βλέπω μάλιστα, τώρα τελευταία, μια προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, με παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσία του κ. Καραμανλή. Η τελευταία προσπάθεια, έγινε από έναν άνθρωπο, που έγραψε το μέλλον της χώρας, πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Και ήταν εκ των βασικών υπευθύνων για την καταστροφική πορεία. 

»Με ψέματα, δεν γράφεται η ιστορία. Ακόμη περιμένω τον κ. Καραμανλή να συνεχίσουμε τη συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε στο debate των εκλογών του 2009. Τον περιμένω να μας πει επιτέλους, τι χρέος και τι έλλειμμα άφησε. 

»Ισχύει ό,τι λένε οι απολογητές του στα βιβλία τους ή ισχύουν όσα και ο ίδιος επικύρωσε με την ψήφο του, σε κάθε προϋπολογισμό που υπερψήφισε από τότε; »