Skip to main content

Παπανδρέου: «Κρύβεται η Νέα Δημοκρατία»

Απάντηση σε υψηλούς τόνους, από το Συμπόσιο της Σύμης, στον Πόρο, όπου βρίσκεται, έδωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις περί «κοινωνικής πτώχευσης», του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρ
Απάντηση σε υψηλούς τόνους, από το Συμπόσιο της Σύμης, στον Πόρο, όπου βρίσκεται, έδωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις περί «κοινωνικής πτώχευσης», του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για πτώχευση των ιδεών και πρακτικών που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία εξήμισι χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα αυτών των πολιτικών».

«Η παράταξη αυτή -ανέφερε ο πρωθυπουργός- θα έπρεπε, λόγω των τεράστιων ευθυνών της, και αυτό θα περίμενε ο ελληνικός λαός, να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. Αντίθετα, συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της και να υπερασπίζεται τις πολιτικές της». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ευκαιρία και θα περιμέναμε από αυτήν την αντιπολίτευση να βοηθήσει περισσότερο, αντί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια».

Στο Συμπόσιο της Σύμης συζητήθηκαν και σήμερα θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική ιδιαιτερότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, διαπιστώθηκε και πάλι ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο, το οποίο έχει εθιστεί απλώς να αναπαράγει την πελατειακή λογική» και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την απογραφή που γίνεται, ώστε να ξέρει το κράτος πόσους υπαλλήλους έχει.

Έγινε, επίσης, λόγος για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την επιτάχυνση της συμμετοχικής διαδικασίας.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η τουριστική πολιτική με κεντρικό άξονα τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού, που σημαίνει τη σταδιακή μετάβαση από τον φθηνό και μαζικό τουρισμό στον ποιοτικό και εξειδικευμένο. Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο της Σύμης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θέλησαν και ατομικά ο καθένας και ως δίκτυο να αναλάβουν να προβάλουν την Ελλάδα ως χώρο τουριστικού προορισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένας ιδανικός τόπος για εκπαίδευση, π.χ. για καλοκαιρινές σπουδές, αν τα πανεπιστήμιά της ήταν ανοιχτά.

Ακόμη συζητήθηκαν θέματα αναπτυξιακών διαδικασιών, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Ετέθη, επίσης, το πώς μπορούν αυτές -και ποιές- μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ποιες αγορές μπορεί να απευθυνθεί η Ελλάδα για τις εξαγωγές της και για τις δικές της επενδύσεις.