Skip to main content

Παραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας σε απόγνωση από τα αδιάθετα φρούτα

Να μην χαθεί ο κόπος και η σοδειά των παραγωγών με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, ζητά ο κ. Θεοδωρίδης.

Άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου ζητά με σημερινή επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφορικά με τις εξαγωγές φρούτων και νωπών προϊόντων, που υφίστανται βαρύτατο πλήγμα.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει στην επιστολή του: «Την τρέχουσα περίοδο, αιχμή της συγκομιδής και των εξαγωγών των νωπών και μεταποιημένων φρούτων από την Πέλλα και την Ημαθία, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το κλείσιμο των τραπεζών και το καθεστώς περιορισμού της ρευστότητας, ακυρώνει τις εξαγωγές μας, με όλες τις δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή, το εμπόριο και την οικονομία».

Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σημειώνει: «Tα φορτηγά παραμένουν φορτωμένα και ακινητοποιημένα στους συνεταιρισμούς με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση των φυσικών χαρακτηριστικών και την εμπορευματική τους αξίας, ακόμα και την καταστροφή τους».

Ο κ. Θεοδωρίδης ζητά την άμεση τεχνική διατραπεζική επίλυση του προβλήματος απελευθέρωσης ίδιων πόρων και την εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας των εξαγωγών γιατί αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό τοπικού, περιφερειακού και εθνικού εισοδήματος, αλλά και γιατί αποτελούν οι εξαγωγές σήμερα τον κύριο μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, όπως αναφέρει.

Ο αντιπεριφερειάρχης δηλώνει ότι έχει γίνει αποδέκτης της απόγνωσης αγροτών, εκπροσώπων των συνεταιρισμών, εμπόρων και επαγγελματιών και ζητεί άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού κρίσεων της Πολιτείας.