Skip to main content

Παραιτείται ο Ζέρβας από αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης

Χτες ζήτησε την παραίτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σήμερα το μεσημέρι θα τη λάβει. Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης – καρατόμησης. Καταργείται η αντιδημαρχία, ανησυχία στην «Πρω

του Τάσου Τασιούλα

Την παραίτηση του αντιδημάρχου Κινητοποίησης της Κοινωνίας Πολιτών, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ζήτησε και πήρε (το ok) αργά χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Επιβεβαιώθηκαν έτσι όλα τα σενάρια των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τον δήμαρχο να είναι δυσαρεστημένος από τη στάση του αντιδημάρχου του στο θέμα των συμβασιούχων του δήμου.

Οι φήμες ότι ο κ. Μπουτάρης θα ζητήσει την παραίτηση του πάλαι ποτέ «αγαπημένου του παιδιού» είχαν οργιάσει τις προηγούμενες μέρες, με διάφορες διαρροές.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές ο δήμαρχος επρόκειτο να ζητήσει την παραίτηση Ζέρβα την προηγούμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας», κάτι που δεν έγινε.

Καθυστέρησε μόλις 24 ώρες. Χτες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Ζέρβα στο γραφείο του και ζήτησε την παραίτησή του, με το αιτιολογικό ότι ο αντιδήμαρχος ψήφισε «λευκό» στην αλλαγή στάσης της διοίκησης του δήμου στο θέμα των συμβασιούχων.

Το «λευκό»

Ο κ. Ζέρβας, εκτός από αντιδήμαρχος εξάλλου ήταν και πρόεδρος των δυο επιτροπών του δήμου Θεσσαλονίκης (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής). Οπότε η απόφαση του κ. Μπουτάρη να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση δικαίωσης των συμβασιούχων και μάλιστα την ώρα που τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου είχαν κληθεί σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, απειλούμενα ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά τους, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον αντιδήμαρχο.

Πόσο μάλλον όταν το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ήδη αντίθετα από το δήμαρχο. Όταν το θέμα της ανατροπής ήρθε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr, μίλησε με τον κ. Μπουτάρη για τη στάση που επρόκειτο να κρατήσει στην επίμαχη ψηφοφορία.

Μάλιστα, ο δήμαρχος φέρεται να του είπε πως δεν μπορούσε να καταψηφίσει απόφαση της διοίκησης, αλλά έπρεπε είτε να ψηφίσει λευκό, είτε να απέχει. Ο αντιδήμαρχος ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής επέλεξε να ψηφίσει λευκό, αφού όμως προηγήθηκε μια αιχμηρή τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, στην οποία επέμεινε στην ανάγκη για συνεπή στάση στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει στον κ. Ζέρβα την επιλογή του λευκού, ενοχλήθηκε, σε βαθμό μάλιστα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, χαρακτήρισε «λίβελλο» την τοποθέτηση του αντιδημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι, χτες το απόγευμα τον κάλεσε στο γραφείο του και ζήτησε την παραίτησή του, με το αιτιολογικό της ψήφου, κάτι που αποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας και αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να καταθέσει τη σχετική επιστολή.

Πάντως, ο κ. Ζέρβας δεν είναι ο μόνος αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, που έχει ψηφίσει λευκό σε απόφαση της διοίκησης… Στο παρελθόν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν υπήρξαν επιπτώσεις, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές από το δήμο, σημαίνει ότι τα αίτια της «καρατόμησης» είναι διαφορετικά.

Το παρασκήνιο

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις Μπουτάρη – Ζέρβα δεν είναι εδώ και πολλούς μήνες οι ίδιες με το πρώτο διάστημα της «Πρωτοβουλίας». Από την αρχή της δεύτερης θητείας της δημοτικής αρχής, οι σχέσεις των δυο ανδρών δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με πριν.

Όλοι αναρωτήθηκαν τι μεσολάβησε. Επαρκή ερμηνεία όμως δε δόθηκε από κανέναν. Ορισμένοι έθεταν το ζήτημα του μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί η θέση του κ. Ζέρβα δε συμβάδιζε με την αρχική θέση του κ. Μπουτάρη στο θέμα των ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου. Ο κ. Ζέρβας ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Αττικό Μετρό ΑΕ» όμως είχε την ίδια στάση σε όλη τη διάρκεια του θέματος. Ο δήμαρχος και πάλι άλλαξε τη στάση του στη συνέχεια αφήνοντας παράθυρο για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων (κάτι που υποστήριζε εξ αρχής ο αντιδήμαρχος).

Το καλοκαίρι, όταν αποφασιζόταν οι νέες θέσεις της δεύτερης διοίκησης Μπουτάρη, ο κ. Ζέρβας διατήρησε τον τίτλο του αναπληρωτή δημάρχου (θέση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο) και πήρε την αντιδημαρχία Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών (στην οποία ο δήμαρχος δίνει όπως τονίζει ιδιαίτερη βαρύτητα), Νεολαίας και Αθλητισμού. Επίσης, ορίστηκε πρόεδρος στις δυο Επιτροπές του δήμου.

Στην πορεία, χωρίς να διευκρινίζονται οι αρμοδιότητες της Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών και με τις βασικές ευθύνες να επιμερίζονται στους κ.κ. Φωτίου και Λιάκου, ο κ. Ζέρβας ουσιαστικά έμεινε με τα αντικείμενα της νεολαίας και του αθλητισμού και με τη… λάντζα της λειτουργίας της δημοτικής αρχής δια των δυο επιτροπών.

Στην «Πρωτοβουλία» τότε πολλοί είχαν διακρίνει ότι ο δήμαρχος «υποβαθμίζει» τον άνθρωπο για τον οποίο στο παρελθόν είχε ειπωθεί ότι ο κ. Μπουτάρης τον φωτογράφιζε ως έναν από τους πιθανούς διαδόχους του (πολλοί μιλούσαν και για «δαχτυλίδι διαδοχής»).

Λίγους μήνες μετά οι σχέσεις τους παρέμεναν στον πάγο, με αποτέλεσμα να έρθει η σημερινή παραίτηση.

Η κατάργηση

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Voria.gr ο κ. Μπουτάρης σκοπεύει να καταργήσει τη συγκεκριμένη αντιδημαρχία και να αναλάβει ο ίδιος το αντικείμενο της Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών και να αναθέσει τη νεολαία στην κ. Μαρία Πασχαλίδου (είχε υπό την ευθύνη της την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014) και τον αθλητισμό σε έναν εντεταλμένο σύμβουλο. Επίσης, θα υπάρξει και αντικατάσταση του κ. Ζέρβα από την προεδρία των δυο επιτροπών.

Η επόμενη μέρα

Προς το παρόν ο κ. Ζέρβας τηρεί σιγή (πέρα από ένα σχόλιο χτες το βράδυ στο facebook, που δημοσίευσε η Voria.gr), τουλάχιστον μέχρι να καταθέσει επισήμως την επιστολή παραίτησής του και ακολούθως αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση.

Γεγονός είναι πως ακόμη ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» τοποθετείται απέναντι από τον κ. Μπουτάρη (όπως και ο κ. Ανδρέας Κουράκης), με αποτέλεσμα πλέον να μην υπάρχει και το καλύτερο κλίμα στην παράταξη της διοίκησης του δήμου. Τι εκτάσεις μπορεί να πάρει αυτή η κόντρα ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθούν...