Skip to main content

Παραλιακό μέτωπο:Κακή η κατάσταση με το φυτοπλαγκτόν -Έντονη δυσοσμία

Η έντονη δυσοσμία προκάλεσε την ανησυχία πολλών Θεσσαλονικέων που φοβήθηκαν για διαρροή φυσικού αερίου. Καμία διαρροή λέει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ιδιαίτερα κακή χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση με το φυτοπλαγκτόν, το οποίο έχει «εγκατασταθεί» εδώ και έναν μήνα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Η εικόνα με την αηδιαστική κρέμα, στην οποία αιχμαλωτίζονται κάθε είδους σκουπίδια, συνοδεύεται και από δυσοσμία, που σήμερα είναι έντονη όχι μόνο δίπλα στη θάλασσα αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, η δυσοσμία, που έφθασε μέχρι και την περιοχή της Χαριλάου προκάλεσε την ανησυχία πολλών κατοίκων, που φοβήθηκαν για διαρροή στο δίκτυο φυσικού αερίου. Συνεργεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποίησαν ελέγχους και όπως τόνισε στη Voria.gr o γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, δεν υπάρχει καμία διαρροή στο δίκτυο σημειώνοντας ότι ο υπεύθυνος για τη δυσοσμία πρέπει να αναζητηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη και φυτοπλαγκτόν από Λιμάνι μέχρι Λευκό Πύργο

Σύμφωνα με τη Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια Υδροβοτανικής - Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ εκτός από το άφθονο φυτοπλαγκτόν, δείγμα ευτροφισμού υπάρχουν και άφθονοι μικροοργανισμοί ερυθράς παλίρροιας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη Voria.gr, είναι αξιοσημείωτο ότι η εικόνα δεν βελτιώθηκε ούτε με τον άνεμο ούτε με την εισροή γλυκού νερού.

Πάντως, από τις μετρήσεις που έγιναν στα ανοιχτά του Λευκού Πύργου, τη Χαλάστρα και το Αγγελοχώρι τα επιφανειακά δείγματα δείχνουν μία καλύτερη εικόνα.