Skip to main content

Αναστέλλεται το σφράγισμα στη Μονάδα Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απεφάνθη θετικά προς το αίτημα της ΕΥΑΘ υπό τον όρο ότι η Μονάδα θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα

Δεν θα σφραγιστεί τελικά η Μονάδα Κατεργασία Υγρών Αποβλήτων(ΜΚΑ) της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα προσωρινής αναστολής που κατέθεσε η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο προχώρησε στη χορήγηση προσωρινής διαταγής, στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΕΥΑΘ ΑΕ, αιτούμενη να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σφράγιση της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων.

Το Δικαστήριο απεφάνθη θετικά προς το αίτημα της ΕΥΑΘ υπό τον όρο ότι η Μονάδα θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών αναμένεται και η κύρια συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο Δημήτρης Κωστής, νομικός εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση της επέκτασης της ΜΚΑ με 5 εκατ. ευρώ, τόνισε: «Ήταν μια δίκαιη και άριστη απόφαση απονομής δικαιοσύνης, γιατί δέχεται προσωρινά την αναστολή σφράγισης της Μονάδας, υπό τον όρο ότι αυτή θα λειτουργεί με τρόπο ικανοποιητικό. Ότι δηλαδή δεν θα εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, για την ασφάλεια των εργαζομένων και των περίοικων, επομένως θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας».

Πώς διασφαλίζεται το «ικανοποιητικά»; Από τα αποτελέσματα στον έλεγχο των δειγμάτων από το τελικό επεξεργασμένο απόβλητο που χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Βάσει σύμβασης τέτοια δείγματα λαμβάνουν (ως αρμόδιοι) ο εργολάβος της κατασκευής, η ΕΥΑΘ και η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΑΕ, που χρηματοδοτεί τις εργασίες της επέκτασης της ΜΚΑ. Σε όλη τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας της ΜΚΑ από τον προηγούμενο Απρίλιο, τα δείγματα δε δείχνουν μεγάλη μικροβιακή επιβάρυνση στα επεξεργασμένα απόβλητα των βιομηχανιών και των βιολογικών καθαρισμών τους. Όχι πάντως την επιβάρυνση που είχαν το 2014, όταν πραγματοποίησε δειγματοληψίες και ελέγχους η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θυμηθείτε το χρονικό της πολύπλοκης υπόθεσης, πατώντας ΕΔΩ.