Skip to main content

«Παράνομη η σύνδεση των όμβριων υδάτων με την αποχέτευση»

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Νίκος Γκόντας, σε όσους έχουν προβεί σε παράνομες συνδέσεις των όμβριων υδάτων με το αποχετευτικό δίκτυο των ακαθάρτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξη
Ως «παράνομη» χαρακτήρισε τη σύνδεση των ομβρίων υδάτων των πολυκατοικιών με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης των Ιωαννίνων, ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιεράπετρας (Δ.Ε.Υ.Α.Ι), Νίκος Γκόντας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο που έκαναν οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. διαπιστώθηκε πως ορισμένοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας διοχετεύουν τα όμβρια ύδατα των πολυκατοικιών στο δίκτυο αποχέτευσης των ακαθάρτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού κατά τις ημέρες βροχής. Πρόκειται για μία παράνομη πράξη και στο εξής οι παρανομούντες θα οδηγούνται στον Εισαγγελέα», τόνισε ο κ. Γκόντας, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστιο» το πρόβλημα που δημιουργείται από τέτοιου είδους ενέργειες.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων απαρίθμησε εννέα περιπτώσεις τέτοιου είδους συνδέσεων στην οδό Ν. Ζέρβα, ενώ «237 παράνομες συνδέσεις έχουν γίνει στο δίκτυο ύδρευσης των οποίων οι φάκελοι ήδη βρίσκονται στη δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα όμβρια ύδατα συγκεντρώνονται κεντρικά σε μία δεξαμενή, διοχετεύονται μέσω αντλίας στην κατοικία και διανέμονται αναλόγως, επομένως μπορούν να αντικαταστήσουν χωρίς κόστος το ακριβό πόσιμο νερό για διάφορες χρήσεις.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) υπογράμμισε πως η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. έχει προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε ο βιολογικός καθαρισμός να δέχεται τα λύματα υπό τους πλέον αυστηρούς όρους.

«Από την πλευρά της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. ολοκληρώνεται το αποχετευτικό δίκτυο σε Βοτανικό και Βρυσούλα, ενώ δύο μεγάλα έργα ύδρευσης βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης. Πρόκειται για την ύδρευση των Δημοτικών Διαμερισμάτων μας, προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο πολύ μεγάλα έργα που βάζουν οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Επίσης, η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες επέκτασης του Γ’ Βάθμιου Βιολογικού Καθαρισμού, έτσι ώστε κι άλλοι Δήμοι να εξυπηρετούνται από αυτόν», τόνισε ο κ. Γκόντας.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος συνεχάρη τον Ανδρέα Ανδρεαδάκη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Ο κ. Ανδρεαδάκης ήταν από τους καλύτερους επιστημονικούς συνεργάτες της Δ.Ε.Υ.Α.Ι.», υπογράμμισε.