Skip to main content

Παραπέμπονται σε δίκη έντεκα ανήλικοι για τα «Δεκεμβριανά»

Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων παραπέμπονται να δικαστούν 11 άτομα που κατηγορούνται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες εμπίπτουν και στις διατάξεις του λεγομένου αντιτρομοκ
Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων παραπέμπονται να δικαστούν 11 άτομα που κατηγορούνται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες εμπίπτουν και στις διατάξεις του λεγομένου αντιτρομοκρατικού νόμου (187 του Π.Κ. περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης).

Οι 11 που είχαν συλληφθεί στα «Δεκεμβριανά» του 2008, κατηγορούνται για επεισόδια και καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Λάρισας μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κυρίως σε υποκαταστήματα Τραπεζών. Μεταξύ των έντεκα κατηγοριών, περιλαμβάνονται: αντίσταση, στάση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμός, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών βομβών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους κ.ά. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 69 μάρτυρες κατηγορίας, εκ των οποίων οι 30 διευθυντές και υπάλληλοι υποκαταστημάτων Τραπεζών. Μαζί με τους 11 ανήλικους είχαν συλληφθεί και 9 ενήλικοι, οι οποίοι μάλιστα στο αρχικό κατηγορητήριο εμφανίζονταν να έχουν δράσει από κοινού (κατά ομάδες).

Ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο, με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών, κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις, απάλειψε τις κατηγορίες για εφτά αδικήματα (τα περισσότερα κακουργηματικού χαρακτήρα, με πρώτο- πρώτο τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης) και τους παρέπεμψε να δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, σε αντίθεση με τους ανήλικους. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου 2010, ακριβώς δύο χρόνια μετά τα «Δεκεμβριανά».