Skip to main content

Συμβούλιο Εφετών: Παραπέμπονται οι αδελφοί Ψωμιάδη για τα 45άρια

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης.

Την παραπομπή 8 ατόμων, μεταξύ αυτών και των αδελφών Ψωμιάδη, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στην υπόθεση με τις απ' ευθείας αναθέσεις έργων ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ, τα λεγόμενα 45άρια, και τις παράνομες συμβάσεις με μισθωτούς της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Με το υπ' αριθμόν 419 βούλευμα του ΣΕΘ παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, ο πρώην γ. γραμματέας Δημήτρης Λευκόπουλος, ο διευθυντής και τέσσερις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που κατηγορούνται για απιστία, ηθική αυτουργία στην απιστία και ψευδή βεβαίωση, κατά περίπτωση. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο επέβαλε την καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ από τους αδελφούς Ψωμιάδη, 80.000 ευρώ  από τον πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και 50.000 ευρώ από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. 

Αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι αδελφοί Ψωμιάδη. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες 20 άτομα, μεταξύ αυτών ένας πρώην αντινομάρχης, ένας πρώην δήμαρχος, μέλη νομαρχιακού συμβουλίου και υπάλληλοι ενώ έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη για άλλον έναν κατηγορούμενο, λόγω θανάτου.

Το παραπεμπτικό βούλευμα αριθμεί συνολικά 3.143 σελίδες. 

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη : Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων, συνολικής αξίας 15,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Και το δεύτερο έχει να κάνει με 83 συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο.