Skip to main content

Χουλιαράκης: Επανεξετάζονται φοροαπαλλαγές - συντελεστές

Ευρεία επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των φορολογικών συντελεστών με τεχνική βοήθεια από τους Θεσμούς προανήγγειλε ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ.

Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, και νέες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, με απάλειψη ορισμένων εξαιρέσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών Γιώργος Χουλιαρακης κατά την συνάντηση του νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο υπουργείο δεν έγινε τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Ο κ. Χουλιαράκης γνωστοποίησε ότι έχει γίνει ήδη προετοιμασία μέτρων για την καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς. Ανέφερε οτι στόχος είναι: μια προοδευτικότερη φορολογία εισοδήματος, η απάλειψη άδικων ή ξεπερασμένων χρονικά φοροαπαλλαγών και το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, είναι παραδοτέο ήδη το 61% των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την Ε.Ε. "Είμαστε μπροστά στο βαθμό υλοποίησης" ανέφερε. Έκανε λόγο επίσης για δράσεις ανάσχεσης της ύφεσης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με επίκεντρο την Υγεία και τα νοσοκομεία, αλλά και για υπουργική απόφαση η οποία ετοιμάζεται και θα έχει ως στόχο την περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατέγραψε ως βασικές προτεραιότητες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Αναφέρθηκε όμως και στην ανάγκη το ΥΠΟΙΚ να στηρίξει το έργο των υπολοίπων υπουργείων για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και να επιχειρήσει να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και από άλλα πεδία από τα οποία θα αναζητηθεί χρήμα.