Skip to main content

Παρασκηνιακές ζυμώσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης για τις εκλογές του 2019

Κινητικότητα σε κόμματα και δημοτικές παρατάξεις ενόψει των δημοτικών εκλογών. Οι ζυμώσεις σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, οι σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Σαλονικιός

Παρότι οι δημοτικές εκλογές φαίνεται να μετατίθενται κατά περίπου πέντε μήνες, από το τέλος Μαΐου 2019 που ήταν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, για τις 13 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, εντούτοις η κινητικότητα στα κόμματα και στις δημοτικές παρατάξεις έχει ήδη ξεκινήσει.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης η κινητικότητα εκδηλώνεται προς στιγμήν μόνον στο παρασκήνιο. Κι αυτό γιατί, για έναν δήμο αυτού του μεγέθους τον πρώτο λόγο είθισται να έχουν τα κόμματα τα οποία όμως, προ ώρας ενδιαφέρονται κυρίως για τις εθνικές εκλογές οι οποίες πιθανότατα θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι όποιες ζυμώσεις γίνονται μέχρι στιγμής έχουν ως πεδίο αναφοράς κυρίως έξω από κόμματα.

Όπως πληροφορούμαι, την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη δύο τέτοιες ζυμώσεις. Οι πρώτες αφορούν το χώρο της κεντροδεξιάς και σε αυτές συμμετέχουν μεσαία στελέχη, καθώς και εκλεγμένοι με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Σταύρου Καλαφάτη. Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι η τακτική της Νέας Δημοκρατίας να χρίζει την τελευταία στιγμή, υποψήφιο κάποιον από τους βουλευτές, έχει αποτύχει και θα πρέπει να αλλάξει. Και στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του είναι να πείσουν, αν όχι να επιβάλουν, μια διαφορετική λύση, δηλαδή την έγκαιρη ανάδειξη μιας υποψηφιότητας, όχι κατ’ ανάγκη κοινοβουλευτικής. Ως ντεντ λάιν θέτουν το προσεχές φθινόπωρο.

Οι δεύτερες ζυμώσεις αφορούν το χώρος της κεντροαριστεράς. Πρωταγωνιστές είναι κάποιοι από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη οι οποίοι έχουν διαφωνήσει με τον δήμαρχο και εξετάζουν το ενδεχόμενο συγκρότησης νέας παράταξης, ανεξαρτήτως με το εάν ο κ. Μπουτάρης θα κατεβεί ή όχι στις εκλογές. Σε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις εμπλέκονται και αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κυβερνών κόμμα τα πράγματα είναι κι εκεί το ίδιο θολά καθώς όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Από την ενδεχόμενη υποστήριξη μιας πιθανής υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουτάρη έως την κάθοδο ενός πιο καθαρόαιμου υποψηφίου όπως για παράδειγμα η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου. Αντιθέτως, στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να περπατά ενδεχόμενη υποψηφιότητα του προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννη Μυλόπουλου αν και ο ίδιος φέρεται να ενδιαφέρεται.

Ο μόνος κομματικός χώρος στον οποίο επικρατεί απόλυτη ακινησία ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι αυτός του Κινήματος Αλλαγής και οι λόγοι είναι δύο:
- Ο πρώτος έχει να κάνει με τον κ. Μπουτάρη τον οποίο ο συγκεκριμένος χώρος στήριξε είτε ως ΠΑΣΟΚ το 2010 είτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξης το 2014. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν υποχρέωσή τους να περιμένουν να ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος τις προθέσεις του για το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος ή όχι και μετά να ανοίξουν τις συζητήσεις. Κάτι τέτοιο πάντως, δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο.
- Ο δεύτερος λόγος αφορά τις προτεραιότητες του νεοσύστατου κόμματος το οποίο εστιάζει αυτή την περίοδο στην πλήρη οργανωτική του συγκρότηση και στις πιθανές εθνικές εκλογές κι αφήνει για αργότερα τις αυτοδιοικητικές.