Skip to main content

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ζητούν οι φοροτεχνικοί

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. έως 30/9/2015 και Ν.Π. έως 31/7/2015 ζητούν οι φοροτεχνικοί.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων έως 30/9/2015 και Νομικών Προσώπων έως 31/7/2015 ζητά με επιστολή της στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.

«Είναι αδύνατο να υποβληθούν 4.500.000 δηλώσεις Φ.Π. και 240.000 δηλώσεις Ν.Π. μέσα σε 7 ημέρες με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα με τις βεβαιώσεις αποδοχών και παρακρατούμενων φόρων» αναφέρουν οι φοροτεχνικοί. Διαφορετικά προειδοποιούν ότι το σύστημα θα καταρρεύσει.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης:

Θέμα: Παράταση υποβολής δηλώσεων Φυσικών & Νομικών Προσώπων.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στις 30/6/2015 λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων.

Σε συνδυασμό ότι μέχρι 30/6/2015 είναι η υποβολή των Ε9 Φυσικών και Νομικών Προσώπων για τις μεταβολές του 2014 και 2015, των παρακρατούμενων φόρων μηνός Απριλίου, των δηλώσεων μερισμάτων ΕΠΕ, των δηλώσεων ΦΠΑ μηνός Μαΐου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, των ΑΠΔ/ΙΚΑ μηνός Μαΐου, των αρχείων ΕΤΕΑ και των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του μηνός Ιουνίου, η κατάσταση στα λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία είναι εκρηκτική, οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί και το προσωπικό τους εργάζονται πάνω από 16 ώρες ημερησίως, χωρίς την ανάπαυση του Σαββατοκύριακου  και χωρίς επιπλέον αμοιβή από τους πελάτες, λόγω και της οικονομικής κρίσης, παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινωνικού, εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, με σκοπό να μπορέσουν να ανταποκριθούν  στις παραπάνω υποχρεώσεις.

Παρ’ όλη την προσπάθεια που κάνουν οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί, οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές και διότι οι τεχνικές δυσκολίες του TAXISNET, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος συνεχίζουν να τους ταλαιπωρούν, όπως και τους φορολογούμενους, με αποτέλεσμα η υποβολή των δηλώσεων να αποτελεί μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία, διότι τα δεδομένα κατά την καταχώρηση τους τις περισσότερες φορές χάνονται εύκολα (το σύστημα πετάει τη δήλωση έξω).

Επίσης οι πρόσφατες ρυθμίσεις του Ν. 4330/2015 δεν ενσωματώθηκαν ακόμα στην εφαρμογή του TAXISNET, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που τους αφορούν οι ρυθμίσεις αυτές, να μην μπορούν να υποβάλουν δήλωση.

Τέλος, επειδή η εφαρμογή για τις δηλώσεις των Νομικών Προσώπων άνοιξε μόλις πριν 12 ημέρες, ο χρόνος που υπολείπεται είναι ελάχιστος σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικοί έλεγχοι από τους ορκωτούς λογιστές, για να

προσδιοριστούν επακριβώς και οι φορολογικές αναμορφώσεις των δαπανών των επιχειρήσεων.

Παρακαλούμε λοιπόν, για όλα τα παραπάνω, να παραταθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. έως 30/9/2015 και Ν.Π. έως 31/7/2015, όπως έγινε και πέρυσι, διότι είναι αδύνατο να υποβληθούν 4.500.000 δηλώσεις Φ.Π. και 240.000 δηλώσεις Ν.Π. μέσα σε 7 ημέρες με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα με τις βεβαιώσεις αποδοχών και παρακρατούμενων φόρων.

Σε αντίθετη περίπτωση το σύστημα θα καταρρεύσει  χωρίς υπερβολές, επειδή οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί και το προσωπικό τους έχουν ξεπεράσει πλέον τα ανθρώπινα όριά τους, με τις όποιες συνέπειες στα έσοδα του δημοσίου.