Skip to main content

Παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μελετά το ΥΠΟΙΚ

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εξετάζουν σοβαρά στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εξετάζουν σοβαρά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος αφήνει το περιθώριο στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, να παρατείνει τη διαδικασία με απόφασή της μέχρι και τις 27 Ιουνίου χωρίς να χρειαστεί αλλαγή νόμου. Αυτό το «παράθυρο» ισχύει μόνο για τη διαδικασία των 100 δόσεων και όχι για τη διαδικασία της προκαταβολής. Η τελευταία (αφορά την καταβολή όποιου μέρους της οφειλής θέλει ο φορολογούμενος με αντάλλαγμα ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων) έχει ήδη παραταθεί κατά έναν μήνα και για να αλλάξει κ νέου η προθεσμία, χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως κινείται προς αυτή την κατεύθυνση βλέποντας πως οι αιτήσεις ένταξης στην εν λόγω ρύθμιση αυξάνονται ραγδαία, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 27ης Μαΐου.

Ενδεικτικό είναι ότι οι οφειλέτες που είχαν ζητήσει να ενταχθούν στη διαδικασία προσέγγιζαν τους 500.000, με τη συνολική ρυθμισμένη οφειλή να ξεπερνάει πλέον τα 4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τον κρίσιμο δείκτη των εισπράξεων, αυτές φαίνεται να έχουν ήδη φτάσει στα 170-180 εκατ. ευρώ, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, οπότε εκπνέει η προθεσμία.