Skip to main content

Παράταση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Γιατί κάνει βήματα πίσω η κυβέρνηση στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και ποιο το νέο χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση. Πυρά Καστανίδη εναντίον Παπακωνσταντίνου.
Υπό τις απειλές των επαγγελματιών για άμεσες κινητοποιήσεις και τον φόβο να παγώσει η λειτουργία του κράτους, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω και αναβάλει την κατάθεση στη βουλή του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, εξαπέλυσε βολές εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως επισήμανε δεν έγινε πλήρης ενημέρωση των υπουργών για τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά μόνο για τις γενικές κατευθύνσεις του.

«Ήρθαμε στο υπουργικό, γνωρίζοντας μόνο όσα γράφονται στον Τύπο και από διαρροές. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται», σημείωσε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι μια εικασία έγινε αφορμή, για να προχωρήσουν τα συνδικάτα, όπως οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά παρουσίασε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τελικά αμέσως μετά τις γιορτές.  Όπως έγινε γνωστό, θα προβλέπει το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων σε δύο φάσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου. Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Εξάλλου, στην αρχή του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

O Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό για θέματα που αφορούν:

α) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων,

β) την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και

γ) την ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.

Ενημέρωσε, επίσης, για τα σχέδια νόμου περί ταχυδρομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ειδικά για το τελευταίο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυτό κατατίθεται σε «πρώτη ανάγνωση» στο υπουργικό συμβούλιο και αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του όλου πλαισίου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κυβερνητική πηγή, σήμερα άδεια περιβαλλοντική απαιτείται ακόμα και για την αδειοδότηση λειτουργίας …κομμωτηρίου!

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.