Skip to main content

Αυτοδιοίκηση: Παρατεταμένοι τοκετοί και εαρινές συνάξεις αστυ-φυλάκων

Άρθρο του αντιδημάρχου διοικητικής μεταρρύθμισης και κοινωνίας των πολιτών, Νίκου Φωτίου, για το σχέδιο που κυοφορεί η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση.

του Νίκου Φωτίου*

Επί ένα τριήμερο (17-19/4/18) δεκάδες αυτοδιοικητικοί συνέρρευσαν από όλη τη χώρα δαπανώντας δυσεύρετο χρήμα και πολύτιμο εργασιακό χρόνο προκειμένου να συζητήσουν για το ακριβοθώρητο νομοσχέδιο «Κλεισθένης1», που ευαγγελίζεται να φέρει «βαθιά μεταρρυθμιστική τομή» στην Αυτοδιοίκηση.

Πλην όμως, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε και το κοινό συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε.–ΕΝ.Π.Ε. που ακολούθησε, σφραγίστηκαν από δύο μείζονες αστοχίες:

Κυβερνητική αστοχία: Η κυβέρνηση διακρατεί στην κοιλιά της το νομοσχέδιο που κυοφορεί, πολλούς μήνες πέραν ενός φυσιολογικού τοκετού, με διαδοχικά ανεμογκάστρια. Ως σήμερα δεν το έχει φέρει στο φως της ημέρας να το δούμε. Πάντως είναι αγοράκι!

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών, 14.04.18: «Ο «Καλλικράτης» έκλεισε τον κύκλο του, σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα μιας νέας περιόδου που θα ολοκληρωθεί σε δεύτερη φάση. Η ολοκλήρωση αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα σχετίζεται με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πλήρη ανάταξη της οικονομίας».

Το οποίο, μεθερμηνευόμενον εστί: α) λεφτά δεν θα υπάρξουν για πολύν καιρό, β) οι μείζονες αλλαγές παραπέμπονται σε μελλοντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Το βρέφος «Κλεισθένης1» θα είναι γυμνό και απροίκιστο.

(Στο μεταξύ διάστημα, αντί των αναμενόμενων «μεταρρυθμιστικών τομών», διαπιστώνουμε είτε αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Α’βάθμια αυτοδιοίκηση είτε προσθήκες αρμοδιοτήτων χωρίς τους ανάλογους πόρους).

Αυτοδιοικητική αστοχία: Η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε. έσπευσαν να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση και Συνέδριο επί ενός ανύπαρκτου νομοσχεδίου, δηλαδή άνευ αντικειμένου.

Επιπλέον, η θεατρική αντιπαράθεση του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον ΥΠ.ΕΣ. επί θέματος ουδόλως αφορούντος το Συνέδριο, με την άκομψη μορφή του προσωπικού «καβγά» αλλά και οι προηγηθείσες αντικυβερνητικές συνάξεις αυτοδιοικητικών αμιγούς νεοδημοκρατικής σύνθεσης, καθιστούν εμφανή τα εσωτερικά προβλήματα της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοίκησης, όσο αυτή παραμένει απόφυση κομματικών ανταγωνισμών.

Το παλαιό αυτοδιοικητικό σύνθημα «Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση» ξεχάστηκε μπρος στη γοητεία του συγκεντρωτικού κράτους και της κομματικής πατρωνίας. Την ίδια τύχη είχε και το «Δικαίωµα των τοπικών αρχών να ρυθµίζουν και να διαχειρίζονται το τοπικό µερίδιο των δηµόσιων υποθέσεων, µε δική τους ευθύνη και για το συµφέρον του τοπικού πληθυσµού, με ευρεία αυτονοµία» (Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που η Ελλάδα έχει κυρώσει ως εσωτερικό της νόμο αυξημένης ισχύος)».

Μια αποτίμηση των διαδικασιών:

Δυστυχώς, αλλά αναμενόμενα:

1. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. πήγε άπατη! Ένα πάμπτωχο εισηγητικό κείμενο της τελευταίας στιγμής, που ακολουθήθηκε από τους συνήθεις χαιρετισμούς και τις ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων, και τέλος! Οι σύνεδροι προτίμησαν ευλόγως τον μπουφέ, τους καφέδες και τα «πηγαδάκια» εκτός της αίθουσας της Συνέλευσης, εντός της οποίας έμειναν τα άδεια καθίσματα. Η δε συνεδρίαση έληξε άδοξα, αρκετές ώρες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, ελλείψει ομιλητών και ακροατών!

2. Κοινό Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε.–ΕΝ.Π.Ε.: Το μόνο θετικό είναι ότι τα κορυφαία θεσμικά όργανα της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Αυτοδιοίκησης συνεδρίασαν για πρώτη φορά και διατύπωσαν ένα περίγραμμα θεμάτων προς μελλοντική συζήτηση μεταξύ τους και με την κυβέρνηση. Μέχρις εκεί, όμως! Οι μικρομέγαλες και στομφώδεις δηλώσεις περί «ιστορικού» γεγονότος θα ήταν συνετότερο να έλειπαν.

Κατά τα άλλα, και πάλι ο αριθμός των συνέδρων εντός αιθούσης αυξομειωνόταν θεαματικά, ανάλογα με την προσέλευση και την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών (τους). Η αίθουσα γέμιζε και άδειαζε με κριτήριο τις κομματικές προτιμήσεις. Και αυτή η συνάντηση εξέπνευσε αρκετές ώρες πριν την προγραμματισμένη λήξη της ελλείψει θεμάτων και ομιλητών. Και, φυσικά, στο τέλος δεν υπήρξαν κείμενα αποφάσεων αλλά απλά ψηφίσματα, τα οποία εγκρίθηκαν από μικρόν αριθμό συνέδρων που είχαν παραμείνει στην αίθουσα, μειοψηφούσης της αντιπολίτευσης.

Επιμύθιο

Μεγάλος αριθμός αυτοδιοικητικών από όλη την Ελλάδα μετακινήθηκε άσκοπα επί τριήμερο.

Η επικοινωνιακή προβολή (οι φωτογραφίσεις «πρωταγωνιστών» και «κομπάρσων» περίσσεψαν) και η απόπειρα δημιουργίας αυτοδιοικητικού αντικυβερνητικού μπλοκ κατέδειξαν τους πραγματικούς λόγους της εσπευσμένης, άκαιρης σύγκλησης των συναντήσεων.

Η πολυαναμενόμενη ριζική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης παραπέμπεται αφενός στη -μη συμφωνημένη ακόμη- συνταγματική μεταρρύθμιση και αφετέρου σε βάθος χρόνου, «όταν υπάρξει χρήμα». Τουτέστιν, η επικείμενη κυβερνητική πρόταση «Κλεισθένης1» συρρικνώνεται κυρίως στην αμφιλεγόμενη «απλή αναλογική», για την καθιέρωση της οποίας κανένα αίτημα δεν διατυπώθηκε από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, ενώ εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τη μονομερή επιμονή της κυβέρνησης.

Τέλος, το επόμενο διάστημα, κρατώντας μικρό αυτοδιοικητικό καλάθι, είναι ανάγκη, μετά την κατάθεση του «Κλεισθένη1», να δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να διεξαχθεί η αναγκαία διαβούλευση στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Όχι κεκλεισμένων των θυρών αλλά δημοσίως προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στη σχετική συζήτηση, διότι η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που υπάρχει και λειτουργεί για τους πολίτες και συντηρείται από αυτούς.

* Ο Νίκος Φωτίου είναι αντιδήμαρχος διοικητικής μεταρρύθμισης και κοινωνίας των πολιτών στον δήμο Θεσσαλονίκης