Skip to main content

Παράθυρο ελπίδας στην Ελλάδα για την ποσοτική χαλάρωση

Η ΕΚΤ χρησιμοποίησε τις πολύ καλές αποδόσεις της ευρωζώνης πέρυσι προκειμένου να αποσύρει την παροχή κινήτρων (ποσοτική χαλάρωση).

Ουδέν κακό, αμιγές καλού. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στο άκουσμα της είδησης ότι τα ισχνά πρόσφατα οικονομικά στοιχεία σε ευρωπαικό επίπεδο καθιστούν πιθανότερη τη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μέχρι του χρόνου, γεγονός που θα καθυστερήσει αύξηση των επιτοκίων και θα περιορίσει τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ στο μέλλον.

Ως γνωστόν, η ΕΚΤ χρησιμοποίησε τις πολύ καλές αποδόσεις της ευρωζώνης πέρυσι προκειμένου να αποσύρει την παροχή κινήτρων (ποσοτική χαλάρωση) δίχως να προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματαγορές. Είναι κοινό μυστικό ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ποσοτική χαλάρωση θα αποσυρόταν πλήρως στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωζώνης, κοινή είναι πλέον η εκτίμηση ότι θα πρέπει να μελετηθεί λεπτομερέστερα αν τα πιο απογοητευτικά στοιχεία του 2018 θα αναγκάσουν την Φρανκφούρτη να επανεκτιμήσει τους υπολογισμούς της.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα ισχνά πρόσφατα στοιχεία καθιστούν πιθανότερη τη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι του χρόνου, γεγονός που θα καθυστερήσει αύξηση των επιτοκίων και θα περιορίσει τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ στο μέλλον.

Αυτό βεβαίως είναι ένα πολύ θετικό νέο για την ελληνική οικονομία, η οποία πίστευε ότι έχει χάσει οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης. Τελικώς, μπορεί και να προλάβει κάποια από τα τελευταία «βαγόνια» της.