Skip to main content

Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ο βρετανικός νόμος τηλεπικοινωνιών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αποκλείεται εθνική νομοθεσία που προβλέπει γενική και χωρίς διακρίσεις διατήρηση δεδομένων.

Οι βρετανικοί κανόνες που αναγκάζουν τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να κρατούν δεδομένα πελατών για έναν χρόνο, για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό νόμο, όπως απεφάνθη το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Τομ Γουότσον του βρετανικού Εργατικού κόμματος, με την υποστήριξη ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε από το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο να αξιολογήσει την εν λόγω πολιτική ασφαλείας (Data Retention and Investigatory Powers Act), εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσον συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο ευρωπαϊκός νόμος αποκλείει εθνική νομοθεσία που προβλέπει γενική και χωρίς διακρίσεις διατήρηση δεδομένων», τόνισαν οι Ευρωπαίοι δικαστές στη σημερινή τους απόφαση.

«Τα συγκεντρωμένα δεδομένα, στο σύνολό τους, μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με τις ιδιωτικές ζωές των ατόμων των οποίων τα στοιχεία έχουν κρατηθεί», πρόσθεσαν.

Την υπόθεση έφεραν αρχικά σε βρετανικό δικαστήριο ο Γουότσον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις των Συντηρητικών, ενώ έφτασε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο έπειτα από εφέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, ειδικό βρετανικό δικαστήριο απεφάνθη τον Οκτώβριο πως ο μεγαλύτερος όγκος της παρακολούθησης των ιδιωτικών συνομιλιών ατόμων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν γίνονταν υπό την κατάλληλη επίβλεψη, ούτε συμμορφώνονταν με την νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2015.

Τον περασμένο μήνα, ο νόμος που είναι γνωστός ως Investigatory Powers Bill και προσφέρει στις βρετανικές αρχές σαρωτικές εξουσίες διατήρησης, χακαρίσματος και υποκλοπής των τηλεπικοινωνιών όλων των Βρετανών πολιτών, εγκρίθηκε από τους πολιτικούς και πήρε το πράσινο φως από τη βασίλισσα.

Ο νέος νόμος έχει επικριθεί από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και από κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες όπως η Apple και το Facebook.