Skip to main content

«Παρέλυσαν» τα αεροδρόμια του Βερολίνου

Συνεχίζεται το χάος στα δύο αεροδρόμια του Βερολίνου, Σένεφελντ και Τέγκελ, με αφορμή την απεργία του προσωπικού εδάφους.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οδηγούν στην ακύρωση του συνόλου σχεδόν των πτήσεων από και προς τα δυο αεροδρόμια. Την απεργία προκήρυξε το συνδικάτο Verdi με αφορμή μισθολογικές διεκδικήσεις για τους 2.000 περίπου εργαζόμενους. Αν και οι κινητοποιήσεις επρόκειτο να διαρκέσουν αρχικά μέχρι σήμερα το πρωί, παρατάθηκαν τελικώς για άλλες 24 ώρες μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν ακυρωθεί 466 πτήσεις από και προς το Τέγκελ καθώς και 195 πτήσεις από και προς το Σένεφελντ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας των αεροδρομίων. Και σήμερα αναμένεται να ματαιωθούν εκατοντάδες πτήσεις ενώ ένα μικρό μέρος τους ενδέχεται να πραγματοποιηθεί από κοντινά αεροδρόμια, όπως της Λειψίας και της Δρέσδης.

Κριτική στις απεργίες

Πολλοί επιβάτες φαίνεται να δείχνουν κατανόηση για τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά μόνον εν μέρει: «Είναι δικαίωμά τους μέχρι τη στιγμή που προσκρούει στα δικά μας δικαιώματα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί (…). Έκαναν απεργία για ένα συγκεκριμένο διάστημα και αποφάσισαν να την επιμηκύνουν. Οι αεροπορικές εταιρίες όμως δεν ήταν ενήμερες και έτσι οι επιβάτες αρχίζουν να καταφθάνουν στο αεροδρόμιο, νομίζοντας ότι οι απεργίες τελείωσαν».

Δριμεία κριτική στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού εδάφους που έχουν καθηλώσει τα αεροπλάνα στο έδαφος και χιλιάδες επιβάτες στις αίθουσες αναμονής ασκούν οι αεροπορικές εταιρίες, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτικής. Ο σύνδεσμος γερμανικών αεροδρομίων ADV τονίζει ότι η τακτική του συνδικάτου Verdi «ξεπερνά κάθε όριο» αφού έχει ως αποτέλεσμα να «αποκόπτει επί μέρες τη γερμανική πρωτεύουσα από τις εναέριες συγκοινωνίες».

Κριτική στη «φτωχή» προσφορά των εργοδοτών

Η απεργία γίνεται με αφορμή μισθολογικές διεκδικήσεις του προσωπικού εδάφους. Το Verdi ζητά αύξηση του ωρομισθίου κατά ένα ευρώ στο πλαίσιο μιας ετήσιας συλλογικής συμφωνίας. Από την πλευρά τους οι εργοδότες αντιπροτείνουν μια σταδιακή αύξηση 8% σε ορίζοντα τριετίας για όλες τις μισθολογικές ομάδες. Σύμφωνα με το συνδικάτο, η πρόταση αυτή αντιστοιχεί για έναν απλό εργαζόμενο σε μια αύξηση κατά μόλις 27 σεντ την ώρα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Verdi Γενς Γκρέγκερ: «Συνεχίζουμε την απεργία διότι οι εργοδότες δεν κατέθεσαν καλύτερη προσφορά. (…) Κάναμε τους υπολογισμούς μας και (η προσφορά τους) σημαίνει 27 λεπτά του ευρώ ανά ώρα, το οποίο είναι απαράδεκτο για τους συναδέλφους μας».

Τα αιτήματα του συνδικάτου αφορούν 2.000 υπαλλήλους του προσωπικού εδάφους. Μεταξύ άλλων είναι επιφορτισμένοι με το check-in, την φόρτωση εμπορευμάτων, αποσκευών και ταχυδρομείου, τον καθαρισμό και ανεφοδιασμό των αεροσκαφών καθώς και το catering.

Οι απεργίες των εργαζομένων στα αεροδρόμια του Τέγκελ και του Σένεφελντ ξεκίνησαν την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο οι εργοδότες δεν κατέθεσαν νέα προσφορά και έτσι το Verdi αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

dpa, rtrd, Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle