Skip to main content

Παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης αφορούν στους δήμους Θερμαϊκού, Δέλτα και Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και στο δήμο Αλμωπίας Πέλλας.

Στην τελική ευθεία τους μπαίνουν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε την Κεντρική Μακεδονία στις αρχές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στους δήμους Θερμαϊκού, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη και Αλμωπίας στην Πέλλα.

Στους τέσσερις δήμους που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες εργασίες αποκατάστασης και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να αρχίσουν και οι τελευταίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο δήμο Θερμαϊκού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν παρεμβάσεις αποκατάστασης σε κατεστραμμένα τμήματα των δρόμων και ασφαλτοστρώσεις, όπως και παρεμβάσεις σε κατεστραμμένα τμήματα του παραλιακού μετώπου σε Νέα Μηχανιώνα, Αγία Τριάδα και Επανομή.

Για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δρόμων στο δήμο Θερμαϊκού διατίθενται 500.000 ευρώ και άλλα 500.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα τμήματα του οδοστρώματος στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μηχανιώνας, ενώ άλλα 1,1 εκ. ευρώ διατίθενται για την αποκατάσταση βλαβών σε παράκτια έργα του δήμου.

Στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου οι μελέτες και θα αρχίσει η διαδικασία ανάθεσης των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Για το δήμο Δέλτα διατίθενται 600.000 ευρώ και για το δήμο Χαλκηδόνας 400.000 ευρώ.

Στο δήμο Αλμωπίας εγκρίθηκαν σήμερα 250.000 ευρώ για απαιτούμενα έργα, προκειμένου και εκεί να αποκατασταθούν μια σειρά βλαβών από τις πλημμύρες.

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για τον τρόπο ανάθεσης ορισμένων έργων, αλλά και για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εργασιών.

Σε επερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα «Πέλεκας», στην Πιερία, που συνδέεται με την κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης, έγινε λόγος από τον επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκο Χρυσομάλλη, για μεγάλες καταστροφές. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, είπε πάντως ότι σε πολλά τμήματα του «Πέλεκα» έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και σε άλλα είτε εκτελούνται είτε θα εκτελεστούν εργασίες διευθέτησης, σημειώνοντας ότι οι όποιες καταστροφές αποκαθίστανται σταδιακά.