Skip to main content

Παρεμβάσεις για τη διάβρωση σε τρεις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού

Έντονο και τεκμηριωμένο το πρόβλημα της διάβρωσης στον Δήμο Θερμαϊκού. Εστιασμένες επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σε τρία σημεία του δήμου Θερμαϊκού προγραμματίζονται καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης που έχει υποστεί η ακτογραμμή. Τα τρία σημεία είναι στην Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες και την περιοχή του «ΚΑΠΠΑ», στην Περαία.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της παρέμβασης, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου.

Σε αυτά τα τρία σημεία έχουν διαπιστωθεί έντονα προβλήματα διάβρωσης από δορυφορικές φωτογραφίες, από ακτομηχανική διερεύνηση, αλλά και από πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Καθορισμού Αιγιαλού, Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, καταδεικνύουν τη σημαντική υποχώρηση της ακτογραμμής στις συγκεκριμένες θέσεις, ενώ «τα φαινόμενα διάβρωσης στην ακτή της Αγ. Τριάδας επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα της ακτομηχανικής διερεύνησης, ενώ και στην περίπτωση των Ν. Επιβατών οι αριθμητικές προσομοιώσεις κατέδειξαν την ύπαρξη τάσεων πρόσχωσης στη «σκιά» του αλιευτικού καταφυγίου. Οι αποθέσεις μάλιστα αυτές, σε συνδυασμό με τις προσχώσεις στη δυτική πλευρά του λιμενίσκου, παρουσιάζουν την τάση ένωσης της ξηράς με τον κυματοθραύστη του καταφυγίου (φαινόμενο «tombolo»). Η δε Επιτροπή διαπιστώνει τη διάβρωση της ακτής και στις τρεις προαναφερόμενες θέσεις, σε σχέση με τα τοπογραφικά διαγράμματα, που συνοδεύουν τις παλαιότερες αποφάσεις καθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας στις θέσεις αυτές».

Τι θα γίνει

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σχεδιάζεται να γίνουν τοποθετήσεις αμμώδους υλικού σε μήκος 1.200 μέτρων στην ακτή της Αγίας Τριάδας, 1.300 μέτρων στην ακτή των Νέων Επιβατών και 260 μέτρων στην περιοχή «ΚΑΠΠΑ». Επιπλέον στην ακτή των Νέων Επιβατών θα κατασκευαστούν ένας πρόβολος δυτικά του υφιστάμενου λιμανιού και τρεις κυματοθραύστες προκειμένου να προστατεύονται οι ακτές και να μειώνεται η διαβρωτική δράση των κυματισμών. Με την ίδια λογική θα κατασκευαστεί και ένας ύφαλος κυματοθραύστης μήκους 210 μέτρων στην περιοχή «ΚΑΠΠΑ».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, και η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκαν σε ελλιπή ενημέρωση για τη μελέτη και σημείωσαν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης είναι με αυτό τον τρόπο αποσπασματική. «Έπρεπε να είχε γίνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης του Θερμαϊκού», είπε η κ. Χαραλαμπίδου. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, έθεσε ζήτημα επιπτώσεων στο φαινόμενο της διάβρωσης από τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, ζήτησε εξηγήσεις για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τόσο έντονο φαινόμενο διάβρωσης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε ότι η μελέτη του ΑΠΘ είναι εξαιρετική.