Skip to main content

Παραίτηση και πειθαρχικό για τον διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης

Το σχόλιο του Ε. Κούλα για την περιβόητη ανάρτηση Αναγνωστοπούλου για τον Ντάισελμπλουμ, οδήγησε σε παραίτηση και παραπομπή του στο πειθαρχικό.

Στην παραίτηση του διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Κούλα, και στην παραπομπή του στο πειθαρχικό οδήγησε μια ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία σχολιάζει με υβριστικό τρόπο τα επίσης υβριστικά σχόλια της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, για τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι χαρακτηρισμοί και τα σχόλια είχαν τελικά ως θύμα τον κ. Κούλα, ο οποίος μάλιστα παραπέμπεται και στο πειθαρχικό της οργάνωσης, καθώς από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κρίθηκε μη αποδεκτή η φρασεολογία που χρησιμοποίησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, αμέσως μετά την ανάρτηση του σχολίου του κ. Κούλα απέναντι στην κ. Αναγνωστοπούλου, ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του πρώην διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο μετά η ΟΝΝΕΔ ανακοίνωνε ότι αποφασίστηκε και η παραπομπή του στελέχους της στο πειθαρχικό, με απόφαση επίσης του προέδρου της οργάνωσης.

Το ιστορικό

Μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε μια πολύ δηκτική ανάρτηση, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Στην ανάρτησή της ανέφερε μάλιστα ότι «οι γυναίκες για την Ευρώπη των δικαιωμάτων και της έμφυλης ισότητας είναι το 'λάφυρο' των απολίτιστων Νότιων που τρώνε τα λεφτά των πολιτισμένων Βόρειων (η πολιτική ανάμεσα σε άνδρες, οι γυναίκες 'λάφυρο'). Ότι οι Νότιες είναι λίγο ως πολύ 'π...νες' (άβουλα πλάσματα που τρέφονται από τους απολίτιστους);». Και λίγο μετά καλεί τις γυναίκες του Νότου «να υπογράψουμε διακήρυξη η οποία πρέπει να σταλεί στη Ρώμη και να διαβαστεί. Καλώ τις «π...νες» του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Το ζήτημα δεν είναι 'γυναικεία' υπόθεση. Αλλά, όπως έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, στις περιόδους κρίσης (πόλεμος, φτώχεια, κλπ) οι γυναίκες (όπως και οι αδύναμες κοινωνικά τάξεις) πληρώνουν πρώτες τη νύφη».

Αυτή την ανάρτηση σχολίασε ο κ. Κούλας αναφέροντας: «Η Αναγνωστοπούλου πιο εύκολα θα περνούσε για τσατσά παρά για «π...να» του Νότου».

Η ανάρτηση προκάλεσε σάλο όχι μόνο στους ΣΥΡΙΖΑίους, αλλά και στους Νεοδημοκράτες. Λίγο μετά ο κ. Κούλας έκλεισε τον λογαριασμό του και ακολούθησε το τηλεφώνημα από τον κ. Δέρβο και η παραίτησή του.

Η ΟΝΝΕΔ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό αναφέροντας: «Οι θέσεις που εξέφρασε ο διευθυντής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης σαφώς και δεν εκφράζουν το σύνολο της Οργάνωσης. Η ΟΝΝΕΔ έχει αποδείξει ότι είναι απέναντι σε ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις. Ως εκ τούτου η παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης έγινε αποδεκτή. Με απόφαση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου, παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ».

Ανάρτηση πραγματοποίησε και η κ. Αναγνωστοπούλου: «Ο διευθυντής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, χωρίς να αντιλαμβάνεται προφανώς, αυτός ο Άριστος, ότι οι λέξεις σε ένα πολιτικό σχόλιο είναι το όχημα για τη μετάδοση ενός πολιτικού μηνύματος, προβαίνει σε απαράδεκτη προσωπική επίθεση εναντίον μου. Με το ακραία σεξιστικό σχόλιο (κάνεις για τσατσά όχι για π...να) καθαρά ακροδεξιάς έμπνευσης, ο κύριος αυτός εκφράζει τη νεολαία της ΝΔ. Η ΝΔ τι λέει; Εν αναμονή...».

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να σχολιάσει ο διευθυντής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Κούλας, τα όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, για τον Γ. Ντάισελμπλουμ είναι χυδαίος και αποκρουστικός. Το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ επιδόθηκε σε ένα άκρως σεξιστικό υβρεολόγιο, με αφορμή ένα πολιτικό σχόλιο της Σ. Αναγνωστοπούλου για τις υποτιμητικές και σεξιστικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup σχετικά με τους λαούς του Νότου της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης να αποδοκιμάσει έμπρακτα το στέλεχος της νεολαίας του κόμματος του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρήσουμε ότι υιοθετεί τις απόψεις του».

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα με την παραίτηση του πρώην πλέον διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και την παραπομπή του στο πειθαρχικό...