Skip to main content

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο Σαάντ Αλ-Χαρίρι άσκησε κριτική εις βάρος του Ιράν και της Χεζμπολάχ τονίζοτας ότι θεωρεί πως υπάρχει «σχέδιο δολοφονίας του»

Την ανακοίνωση της παραίτησής του έκανε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος σήμερα ο Σαάντ Αλ-Χαρίρι τονίζοντας πως το κλίμα στον Λίβανο μοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την δολοφονία του πατέρα του.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου άσκησε κριτική εις βάρος του Ιράν και της Χεζμπολάχ και τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «σχέδιο δολοφονίας του». «Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι», είπε αναφερόμενος στον πατέρα του. «Εχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο Χαρίρι είπε ότι το Ιράν «χάνει από την ανάμειξή του στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου» και τόνισε ότι ο Λίβανος θα «υψώσει το ανάστημά του, όπως έκανε και στο παρελθόν» και θα «κόψει τα χέρια που δόλια απλώνονται πάνω του». Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Ο Χαρίρι επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, έναν πολιτικό εχθρό του Ιράν και της Χεζμπολάχ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jadeed, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.