Skip to main content

Τρεις καινοτόμες επιχειρήσεις μαθητών βραβεύτηκαν στη Μαθητική Έκθεση

Το βραβείο «Καλύτερη Εταιρεία» κέρδισε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΗΕLM.E.T από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα.

Επιτυχημένη ήταν η 12η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας – Student Trade Fair 2018 του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Απριλίου στο Τhe Mall Αthens. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όλες οι μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» από 60 Γυμνάσια και Λύκεια της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, ήταν πολύ έξυπνες, καινοτόμες και τα παιδιά κυριολεκτικά «μάγεψαν» το κοινό, την κριτική επιτροπή και τους πολιτικούς που την επισκέφθηκαν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δέχθηκαν τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη και του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειου Σπύρου.   

Τα τρία βραβεία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης κατέκτησαν τρεις καινοτόμες, κοινωνικές «Εικονικές Επιχειρήσεις». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι μαθητικές ιδέες που βρέθηκαν στην κορυφή ασχολούνται και οι δύο με την οδική ασφάλεια και είναι τόσο πρωτοπόρες που η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε πολύ να αναδείξει το πρώτο και το δεύτερο βραβείο. Οι δύο ομάδες συζητούν ήδη τρόπους συνεργασίας έτσι ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα βραβεία ανακοίνωσε η Υπεύθυνη του Προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, κα Ελίζα Παυλίδη.



ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΕΝ/JA GREECE

1.    Το βραβείο «Καλύτερη Εταιρεία» κέρδισε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΗΕLM.E.T από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. Με στόχο την προστασία των μοτοσυκλετιστών και την οδική ασφάλεια, τα παιδιά δημιούργησαν ένα σύστημα που συνδέει τη μοτοσυκλέτα με το κράνος και δεν παίρνει μπροστά η μηχανή εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του.  
https://www.facebook.com/Helmet-185904182015317/
2.    Το βραβείο «Πιο καινοτόμο προϊόν» απονεμήθηκε στη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» WARN από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού. Η ομάδα υλοποίησε ένα σύστημα που τοποθετείται σε «τυφλά» σημεία των δρόμων και προειδοποιεί τόσο τον πεζό για την έλευση οχήματος όσο και τον οδηγό για τη διέλευση πεζού, έτσι ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.
https://www.facebook.com/warnuofficial/
3.    To βραβείο «Kαλύτερο Περίπτερο» κατέκτησε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΟΜΗΡΟΣ-Ρίχνω φως στον Πολιτισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιουργούν αντίγραφα αγαλμάτων για τα μουσεία έτσι ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να τα αγγίζουν και ταυτοχρόνως να ακούν την ιστορία τους στα ελληνικά και τα αγγλικά.
https://www.facebook.com/info.omiros/

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα συμμετέχουν 600 μαθητές από 40 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Η διάρκεια της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης είναι 9:00-15:00.

Μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας από Μητσοτάκη

Όπως αναφέρεται, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάσθηκαν με τα θερμά συγχαρητήρια που δέχθηκαν από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποδέχθηκε αμέσως και με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του ΣΕΝ/JA Greece να επισκεφθεί την Μαθητική Εμπορική Έκθεση, να απευθύνει χαιρετισμό στα παιδιά και να δει από κοντά τη δουλειά τους. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε: «Ανάμεσά σας θα βρεθούν οι επιχειρηματίες που θα κρατήσουν όρθια τη χώρα στις δεκαετίες που έρχονται. Δεν θα γίνετε κατ’ ανάγκη όλοι σας επιχειρηματίες. Κάποιοι, όμως, που δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρηματίες, μπορούν να γίνουν, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής σας με τη μαθητική επιχειρηματικότητα. Προσωπικά, θα στηρίξω, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όλους τους θεσμούς της μαθητικής επιχειρηματικότητας και θα ενθαρρύνω και το Υπουργείο Παιδείας. Και χαίρομαι που είναι μαζί μας σήμερα και ο Υφυπουργός Παιδείας. Να ενσωματώσει τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας, με πιο οργανωμένο τρόπο, στο επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας».

Δέσμευση για εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας για μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή στη μαθητική επιχειρηματικότητα

Πολύ θετικά για τη μαθητική επιχειρηματικότητα μίλησε στην εκδήλωση και ο Υφυπουργός Παιδείας,  κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Μετά την περιήγησή του στα μαθητικά περίπτερα δήλωσε στην Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Μαρία Γιαννέτου: «Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε εσάς τους διοργανωτές, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και τους καθηγητές που υλοποιούν το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Είναι εξαιρετικές οι προσπάθειες των παιδιών, είναι πολύ πρωτότυπες οι ιδέες, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους με έχει καταπλήξει. Με την παρουσία μου εδώ σήμερα βλέποντας τη δουλειά και των ενθουσιασμό των παιδιών, θα εισηγηθώ στον Υπουργό Παιδείας τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή, γιατί αξίζει. Μου είπαν τα παιδιά ότι έχουν κερδίσει πάρα πολλά, έχουν αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται και έχουν ανοίξει οι ορίζοντές τους. Αυτό είναι αναντικατάστατο, άρα αξίζει και να στηριχθεί».   

Έμπρακτη υποστήριξη στα παιδιά «επιχειρηματίες»

«Θα συνεχίσουμε να κρατάμε τον πήχυ ψηλά και θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την Ελλάδα και κυρίως για εσάς γιατί εσείς είστε το μέλλον», είπε στα παιδιά, ανοίγοντας την εκδήλωση η επίτιμη Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Μετά τις βραβεύσεις ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Μάρκος Βερέμης δήλωσε:

«Τα παιδιά αφιέρωσαν πολύ προσωπικό χρόνο εκτός σχολικού προγράμματος και κατάφεραν να δημιουργήσουν εικονικές επιχειρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ήταν σημαντικά καλύτερες από πραγματικές επιχειρήσεις στην χώρα μας. Προσωπικά, θα μπορούσα να επενδύσω σε αρκετές από τις εταιρείες που είδα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο υψηλού επιπέδου γιατί οι μαθητικές ομάδες έδειξαν να κατέχουν δεξιότητες και αξίες που είναι σπάνιες στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας: ομαδική δουλειά και ουσιαστική συνεργασία, πρωτότυπη σκέψη και μια γενική κατεύθυνση σε καινοτομίες που μπορούν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, βαθιές ειδικές γνώσεις και ανάθεση ρόλων με τον πιο σωστό και αξιοκρατικό τρόπο αλλά κυρίως αισιοδοξία και διάθεση για δουλειά. Μακάρι όλη η Ελλάδα να μπορούσε να λειτουργεί όπως αυτά τα παιδιά και τους αξιοθαύμαστους δασκάλους τους. Ας μην ξεχνάμε πως το ελληνικό έθνος δάσκαλοι με ανάλογη ποιότητα και προσήλωση  το δημιούργησαν, διδάσκοντας τότε την ελληνική γλώσσα και τέτοιοι δάσκαλοι μπορούν να το αναγεννήσουν σήμερα».

Τη σπουδαία, διεθνή διάσταση της συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece και Αντιπρόεδρος του Junior Achievement Ευρώπης, κ. Αργύρης Τζικόπουλος. «Συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης γίνεστε κομμάτι του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide και συγκαταλέγεστε στα 10 εκατομμύρια παιδιά που δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εσείς έχετε ιδιαίτερο ταλέντο στην επιχειρηματικότητα και έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τις ζωές σας και την Ελλάδα. Θα σας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο για να κάνετε το δικό σας θαύμα».