Skip to main content

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Γένεση του Ολοκληρωτισμού» στη Θεσσαλονίκη

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ.

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη θέλοντας να συμβάλει σε συνεργασία με τις Εναλλακτικές Εκδόσεις στην συζήτηση που άνοιξε στον δημόσιο χώρο με αφορμή την ολοκλήρωση 100 χρόνων από την διενέργεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, παρουσιάζει το έργο του Κώστα Παπαϊωάννου, «Η Γένεση του Ολοκληρωτισμού».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ., με ομιλητές τους: Γιώργο Καραμπελιά (εκδότη των Εναλλακτικών Εκδόσεων και συγγραφέα), τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο (συγγραφέα, καθηγητή δογματικής και φιλοσοφίας στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης), και τον Σπ. Σφέτα (αν. καθηγητή νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ). Προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

Λίγα λόγια για την έκδοση

Εκατό χρόνια μετά τη σημαντικότερη επανάσταση του 20ού αιώνα μοιάζει κυρι­ολεκτικά σαν να έχουν περάσει ολόκληροι αιώνες. Και όμως, πρόκειται για ένα γεγονός που σημάδεψε καθοριστικά τη σύγχρονη ιστορία και οι συνέπειές της θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές για πολλές δεκαετίες – τουλάχιστον. Γι’ αυτό και εξακολουθεί να είναι υψίστης σημασίας, η προσπάθεια να εξηγηθεί –πραγ­ματικά– το πώς και γιατί μια επανάσταση, που σάλπιζε την απελευθέρωση ολό­κληρου του πλανήτη, μεταβλήθηκε σε ολοκληρωτισμό και δικτατορία πάνω στους ίδιους τους εργαζόμενους και ποιες υπήρξαν οι συνέπειες αυτού του με­τασχηματισμού στα απελευθερωτικά κινήματα ολοκλήρου του πλανήτη αλλά και στην Ελλάδα.

Η Γένεση του Ολοκληρωτισμού του Κώστα Παπαϊωάννου, συνιστά ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γραφτεί για τη ρωσική επανάσταση και τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό της· την εποχή δε που ολοκληρώθηκε, το 1958-59, αποτελούσε την πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική μελέτη στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Ο Παπαϊωάννου, χρησιμοποιώντας έναν εκπληκτικό πλούτο πληροφοριών και αποδεικτικού υλικού, επεκτείνει τον προβληματισμό του από την οικονομία μέχρι τη φιλοσοφία και εντοπίζει με διεισδυτικότητα τα βασικά χαρακτηριστικά της μετεξέλιξης της ρωσικής εργατικής επανάστασης σε δικτατορία πάνω στην ίδια την εργατική τάξη. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια εργασία που έχει απλά ιστορική αξία αλλά για ένα έργο κλασικό, με την πλήρη έννοια του όρου, δηλαδή ένα έργο που εξακολουθεί να είναι ερμηνευτικά επαρκές και σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια από την πρώτη του έκδοση, και εκατό χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο Γιώργος Καραμπε­λιάς, που επιμελήθηκε την έκδοση, συνέγραψε μια εκτενή εισαγωγή και υπό μορφήν επιμέ­τρου, δύο ακόμα κείμενα: μια συνοπτική «συνέ­χεια» του βιβλίου του Κ. Παπαϊωάννου και αναφέρεται τόσο στις εξελίξεις που ακολούθησαν στη Σοβιετική Ένωση όσο και στις τύχες της μόνης –αποτυχημέ­νης– απόπειρας αντιγραφειοκρατικής επανάστασης που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα με την Πολιτιστική επανάσταση. Το δεύτερο επίμετρο ασχολείται εκτενέστερα με την μετέπειτα επίδραση της οκτωβριανής Επανάστασης και του σταλινισμού πάνω στο ελληνικό εργατικό κίνημα, στη διαμόρφωση του ΚΚΕ και τις συνέπειές του για την Ελλάδα στο σύνολό της.