Skip to main content

Πάρτι υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Τεράστιο ενδιαφέρον για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Ποια ονόματα ακούγονται, τι λέει το κόμμα.

Σε σταυρόλεξο για πολύ δύσκολους λύτες εξελίσσονται τα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για ένταξη στις «γαλάζιες» λίστες, παρότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό (άρα θα απαιτήσουν δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία), είναι εξαιρετικά μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο των τελευταίων δέκα χρόνων, όπως έλεγαν στη Voria.gr στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης τα ονόματα που έχουν δείξει ενδιαφέρον όχι μόνο από τα κομματικά στελέχη, αλλά κι από στελέχη άλλων κομματικών χώρων μέχρι πρότινος, είναι κάποιες δεκάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις λίστες σε Α' και Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, σχεδόν κανείς από τους τότε υποψήφιους δεν θέλει να εξαιρεθεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που δεν προτίθενται να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Όμως δεδομένη είναι η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος για γενναία ανανέωση των ψηφοδελτίων, όπως και να έχει. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνει κόσμος δυσαρεστημένος, καθώς η αξιοποίηση των στελεχών που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στην προσπάθεια της παράταξης δεν αφορά μόνο στην ένταξή τους στα ψηφοδέλτια», τόνιζε κεντρικό «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος.

Η ΝΔ Θεσσαλονίκης

Στελέχη του κομματικού μηχανισμού στη ΝΔ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο συνεχίζεται με τον ίδιο έντονο τρόπο που το είχε περιγράψει η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ευταξά, πριν από περίπου πέντε μήνες. Παρότι τότε υπήρχε και το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές με λίστα...

Η κ. Ευταξά τόνισε στη Voria.gr ότι «το ενδιαφέρον είναι τρομερά αυξημένο. Καμιά σχέση με τις εκλογές του 2015. Ούτως ή άλλως υπάρχει μια φόρμα, εκείνη του μητρώου στελεχών, όπου καταθέτουν πολλοί το ενδιαφέρον τους και μέσω της οποίας γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση και ορισμένοι περνούν από μια πρώτη συνέντευξη. Ανάλογες συνεντεύξεις θα ακολουθήσουν και στη συνέχεια. Είμαστε σε μια συνεχή τέτοια διαδικασία, προκειμένου οι πιο άξιοι να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά μας. Το μητρώο στελεχών είναι ένα βοηθητικό, αλλά ουσιαστικό εργαλείο αντικειμενικοποίησης κάποιων βασικών στοιχείων. Υπάρχουν προφανώς και άλλες παράμετροι που θα εξεταστούν».

Σε ό,τι αφορά στους πολιτευτές του Σεπτεμβρίου του 2015, η κ. Ευταξά είπε ότι αίσθησή της είναι πως οι περισσότεροι θα θελήσουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι, διευκρινίζοντας ότι «κάποιοι έχουν έντονη παρουσία και μετά το τέλος των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και έχουν ήδη κάνει γνωστό το ενδιαφέρον τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν παρουσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ενδιαφερθούν»...

Τοπικά κομματικά στελέχη τόνιζαν επίσης ότι «είναι θεμιτό κάποιοι να βλέπουν τον πρόεδρο ή σημαντικά κομματικά στελέχη, προσπαθώντας να είναι υποψήφιοι. Όποιος βλέπει όμως τον πρόεδρο του κόμματος δε σημαίνει ότι θα είναι και υποψήφιος. Υπάρχουν κάποιοι που από μια χειραψία με τον πρόεδρο θεωρούν ότι πήραν το 'πράσινο φως' για να μπουν στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι έτσι. Θα γίνουν διεργασίες σε τοπικό επίπεδο, θα γίνουν οι προτάσεις του τοπικού κομματικού μηχανισμού, όταν έρθει η ώρα και την τελική απόφαση θα την πάρει το αρμόδιο κεντρικό όργανο και ο ίδιος ο πρόεδρος. Ας μη βιάζονται κάποιοι να χρίσουν τον εαυτό τους υποψήφιο. Ακόμη και οι 'μεταγραφές' από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες, δε σημαίνουν και αυτόματη ένταξη στα ψηφοδέλτια».

Το «μητρώο στελεχών», στο οποίο δίνει βαρύτητα η Πειραιώς πάντως, θεωρείται ότι θα είναι μια από τις βασικές πηγές εύρεσης υποψηφίων, ενώ στο σύνολό τους οι υποψήφιοι θα περάσουν από αξιολόγηση, όπως τόνισε και η κ. Ευταξά στις δηλώσεις της. Αξιολόγηση, η οποία με το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει θα είναι αρκετά... σκληρή. Με εξαίρεση τους εν ενεργεία βουλευτές, όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουν προφανώς τη βάσανο της αξιολόγησης.

Α' Θεσσαλονίκης

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως, η ονοματολογία καλά κρατεί. Έτσι, στην Α' Θεσσαλονίκης, εκτός των εν ενεργεία βουλευτών και των πρώην βουλευτών, όπως ο Γιώργος Ορφανός και ο Κώστας Κιλτίδης, διάθεση για υποψηφιότητα φαίνεται να έχουν όλοι οι πολιτευτές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι Στράτος Σιμόπουλος, Παναγιώτης Κοκκόρης, Άννα Ευθυμίου, Αντώνης Σαμαράς, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Δημήτρης Πανοζάχος, Άννα Κουκουδέα, Μαρία Προκοπίδου, Τζελίνα Μακραντωνάκη, Σύνθια Σάπικα, Άντζελα Φίλου, Νίκος Χιονίδης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Θανάσης Εξαδάκτυλος έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη βούλησή τους να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Ορισμένοι πιθανώς να το ξανασκεφτούν, αλλά προς το παρόν κανείς δε δηλώνει ρητώς ότι δε θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Σε επίπεδο προθέσεων και φημολογίας για ένταξη στη «γαλάζια» λίστα της Α' Θεσσαλονίκης προστίθενται πάρα πολλά άλλα ονόματα, μεταξύ των οποίων η Μαρία Σπυράκη, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Βίκυ Νάκου, ο Αλέξανδρος Θάνος, ο Φάνης Ουγγρίνης, η Κατερίνα Σταμούλη, ο Σωκράτης Δημητριάδης, η Έλενα Φύκα, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Εφραίμ Κυριζίδης, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η Σοφία Αλατζά, ο Λάμπρος Καούδης, ο Δημήτρης Μπουραζάνας κ.ά.

Β' Θεσσαλονίκης

Στη Β' Θεσσαλονίκης σίγουρα υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τους άλλους πολιτευτές του Σεπτεμβρίου του 2015, με τους «δεδομένους» πάντως να μην είναι πολλοί.

Φαβορί για να είναι εκ νέου υποψήφιοι είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Ανατολή Κωνσταντινίδου και ο Φάνης Παπάς. Ο πρώτος έχει συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στα δημόσια δρώμενα, η δεύτερη επίσης, όπως και ο κ. Παπάς, ο οποίος πέραν της μεγάλης αυτοδιοικητικής εμπειρίας και στις δημοτικές και στις περιφερειακές θέσεις ευθύνης, έχει μπει πολλάκις και με επιτυχία στη βάσανο της εκλογής, ενώ είναι γνωστή και η προσωπική φιλική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νίκος Βεζυρτζής, Γιώργος Καγιάς, Παναγιώτης Δαϊκούδης, Όλγα Δημητριάδου, Κατερίνα Λυρούδη και Άννα Νικολή είναι πιθανό να θελήσουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ ερωτηματικό αποτελούν οι προθέσεις της Βενετίας Μυρώνη-Κούλαλη.

Νέα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της Β' Θεσσαλονίκης είναι της Κατερίνας Μάρκου (εφόσον καρποφορήσουν οι επαφές με τη ΝΔ και ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη περιφέρεια), του Κώστα Γιουτίκα, της Γερακίνας Μπισμπινά, του Πάρη Τσογκαρλίδη, του Κώστα Ευθυμίου, του Γιώργου Καραγιάννη κ.ά. Η Πόπη Καλαϊτζή, το όνομα της οποίας ακούστηκε εκ νέου, δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση ακόμη.