Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Επόμενος στόχος στην ανακύκλωση ρούχα και έπιπλα

Στην επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων στρέφει το βλέμμα του ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στη μάχη για την ανακύκλωση και ο «Ανακύκλωπας»

Ένας καλοκάγαθος γίγαντας ο «Ανακύκλωπας» μπαίνει από σήμερα στη ζωή των Θεσσαλονικέων με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης το 2016 αλλά και ο τρόπος που γίνεται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ήδη από χθες ο Ανακύκλωπας δίνει τις οδηγίες του μέσω ενός τηλεοπτικού σποτ στον ηθοποιό Δημήτρη Σταρόβα και την αθλήτρια Εύα Κατωπόδη, ενώ ήδη έχει πάρει το μάθημά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Είναι ένα πρώτο δείγμα της προσπάθειας για να αλλάξουμε την καθαριότητα στην πόλη και τη νοοτροπία των συμπολιτών μας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πάρει κανένας χρήματα για να συμμετάσχει στο σποτ. «Θα ήθελα εγώ να πάρω 1 εκατ. δολ» είπε αστιευόμενος.

Επανέλαβε ότι «για να έχουμε σοβαρή ανακύκλωση και καθαριότητα και να μην είμαστε βρωμιάρηδες, πρέπει να συμμετέχουμε». «Η συμμετοχή δεν επιβάλεται μόνο με αυστηρές ποινές, οι οποίες θα έρθουν γι΄ αυτούς που δε συμμορφώνονται» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα ποσοστά της ανακύκλωσης, τα οποία καταγράφουν τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2011 η ανακύκλωση ήταν στο 0% και αυξήθηκε το 2012 στο 10,5%, το 2013 στο 11,3% και το 2014 στο 12,5%.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος πρόβλημα καταγράφεται στα χαρτοκιβώτια, για τα οποία όμως αναμένεται να δοθούν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δύο ηλεκτρονίκητα οχήματα τα οποία θα οργώνουν το εμπορικό κέντρο για τη συλλογή τους. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και τα νέα τιμολόγια του ΦΟΣΔΑ από την 1/1/2017 και τα οποία θα αυξηθούν από τα 22 ευρώ στα 35 ευρώ τον τόνο. «Πρέπει να μειώσουμε το ποσό των απορριμμάτων που πάει για ταφή γιατι διαφορετικά θα αυξήσουμε τα τέλη και δε θέλουμε. Όσο λιγότερο σκουπίδι παράγουμε, τόσο καλύτερα θα πάνε τα δημοτικά τέλη» σημείωσε ο δήμαρχος.


Αναφερόμενος στο τηλεοπτικό στοπ, στο οποίο όλοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς τόνισε ότι «δημιουργήθηκε η μασκότ για να περάσει ο δήμος το μήνυμα παντού». Επίσης, όπως ανακοίνωσε θα διανεμηθούν φυλλάδια για την ανακύκλωση σε όλες τις κατοικίες  και τις δημοτικές κοινότητες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Δημήτρης Παπασωτηρίου έκανε λόγο για εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, όταν οι υπόλοιποι ΟΤΑ καταγράφουν πτωτική πορεία. Αναφέρθηκε επίσης σε τρία προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ευρείας χρησιμοποίησης των καμπανών (κάδων γυαλιού) στην Τούμπα και στη Χαριλάου, στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού και των δύο μικρών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την εντατικοποίηση ενημέρωσης στα σχολεία.  

Με ΚοινΣΕΠ η επαναχρησιμοποίηση ογκωδών και ενδυμάτων

Σε συζητήσεις βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα για την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και τη συνεργασία με ΚοινΣΕΠ.  

Όπως είπε, κατά τη συνέντευξη, ο κ. Μπουτάρης «ο δήμος θέλει να κάνει μόδα την δευτερογενή αγορά, δηλαδή των μεταχειρισμένων ρούχων, κ.α.». Παράλληλα, επανέλαβε για την προσπάθειά που γίνεται για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης σε συνεργασία με το δήμο Θέρμς. Στόχος για το 2016 είναι τα ανακυκλώσιμα να πηγαίνουν με τρένο στο κέντρο διαλογής στη Σίνδο που μπορεί να αποδώσει κέρδος 800.000 ευρώ το χρόνο.

Αναφερόμενος στην επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις στο δήμος από ιδιώτες για την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, μέσω ειδικών κάδων που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Ωστόσο, υπάρχει η σκέψη και ο ίδιος ο δήμος να συμπράξει με κάποια ΚοινΣΕΠ, πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά έχει κατατεθεί πρόταση και από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» για την επαναχρησιμοποίηση επίπλων. Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα προτάθηκε στο δήμο να διατεθεί κάποιος χώρος για να στηθεί εκεί το ξυλουργείο, στο οποίο θα γίνονται οι μεταποιήσεις των επίπλων που θα πήγαιναν στα σκουπίδια. Στη συνέχεια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθεί στα άτομα του προγράμματος κάποια κατάστημα από το δήμο στο Καπάνι στο οποίο θα πωλούνται τα συγκεκριμένα έπιπλα.