Skip to main content

Πατουλίδου:Ο δήμος ήθελε να κάνει κουμάντο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης επικύρωσε τη στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στη σκιά της «σύγκρουσης» Μπουτάρη - Τζιτζικώστα.

Επικυρώθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη σημερινή της συνεδρίαση η στρατηγική του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, ύψους 84,5 εκ. ευρώ, που προκάλεσε τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν οι δηλώσεις του κ. Μπουτάρη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου κατηγόρησε τον κ. Τζιτζικώστα ότι «έκοψε» τα έργα του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που ήθελε ο δήμος να χρηματοδοτηθούν.

Η απάντηση στον κ. Μπουτάρη ήρθε με ανακοίνωση της Περιφέρειας, όπου γινόταν η επισήμανση πως ακόμη έργα δεν εγκρίθηκαν, ενώ όλο το σχέδιο, από τη στιγμή που είναι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια και αυστηρούς κανόνες της ΕΕ και δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια ή παρεμβάσεις, παρά μόνο αξιολόγηση στη βάση κριτηρίων. Εξάλλου, οι παρεμβάσεις αφορούν στους πιο υποβαθμισμένους θύλακες οχτώ δήμων, στους οποίους βάσει κριτηρίων δεν εντάσσεται το κέντρο της πόλης και δεν αφορά μόνο σε ένα δήμο...

Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής ήρθε προς επικύρωση η στρατηγική του Σχεδίου και έγινε αναλυτική παρουσίασή της. Εξάλλου, η έγκρισή της είχε γίνει από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου, η οποία αποτελείται από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και τους οχτώ συμμετέχοντες δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Πατουλίδου: Ήθελε να διαχειριστεί το πρόγραμμα ο δήμος Θεσσαλονίκης

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπερασπίστηκε τη στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και εξήγησε γιατί οι αιτιάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχουν βάση, όπως είπε. Η συνεδρίαση έτσι κι αλλιώς έγινε στη σκιά των αντιδράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις για τις αιτιάσεις του κ. Μπουτάρη και τις αντίστοιχες δηλώσεις της αντιδημάρχου, Λίνας Λιάκου.

Η κ. Πατουλίδου, απαντώντας στην αντιπολίτευση (περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν εξηγήσεις για την απουσία των δημάρχων από τη συνεδρίαση) τόνισε ότι «οι δήμοι συμμετέχουν με αποφασιστικό ρόλο στην Επιτροπή Παρακολούθησης και ήδη ενέκριναν τη στρατηγική. Σήμερα παρουσιάζεται η στρατηγική στη Μητροπολιτική Επιτροπή και τα μέλη της για να αποφασίσουν αν θα την επικυρώσουν ή όχι. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξ αρχής ήθελε να διαχειριστεί ο ίδιος τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Να γίνει ενδιάμεσος ανάμεσα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και να κάνει κουμάντο στα χρήματα και τα έργα. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς θέλουμε να γίνει ισόρροπη κατανομή των χρημάτων, με έμφαση στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαμε να βγάλουμε εκτός τον Δενδροπόταμο δηλαδή; Την ισονομία τη διασφαλίζει η Μητροπολιτική Ενότητα. Δεν κάνουμε χάρες. Έχουμε κάνει ευρύτατη διαβούλευση. Με τις προτάσεις των δήμων καταρτίστηκε η στρατηγική. Και μάλιστα εγκρίθηκε από δέκα εκπροσώπους, με ένα 'λευκό' από το δήμο Θεσσαλονίκης και μια αρνητική ψήφο από το δήμο Νεάπολης – Συκεών. Δείξαμε τη διάθεσή μας για συλλογικότητα. Το σχέδιο καλείται να απαντήσει στο σύνολο των προκλήσεων, των αδυναμιών και των προοπτικών όλων των δήμων, χωρίς διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων. Δεν πρόκειται να γίνει κανενός τύπου ποσοστιαία κατανομή των ποσών, με βάση τον πληθυσμό και την έκταση κάθε δήμου. Η ένσταση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν η άρση του πλαφόν στα έργα υποδομής. Δεν το δέχτηκαν οι άλλοι δήμοι και λογικά, διότι με αυτό τον τρόπο θα έπαιρναν μόνο οι μεγάλοι δήμοι, μεγάλα έργα, απορροφώντας όλα τα χρήματα, όταν σκοπός είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση όλοι. Και πάλι μεγάλα έργα μπορούν να διεκδικήσουν οι δήμοι, χωρίς να είναι αναγκαίο να τα εντάξουν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα στο ΕΣΠΑ και αλλού... Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη δεν είναι για να λύσει όλα τα προβλήματα του δήμου Θεσσαλονίκης».

Τα κριτήρια και το πλαφόν

Όπως εξήγησαν οι μελετητές, η κατανομή των 84,5 εκ. ευρώ έγινε στη βάση των κριτηρίων που ετέθησαν από τον «Οδηγό του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ)», δηλαδή τη Διαχειριστική Αρχή του νέου ΕΣΠΑ από τότε που εγκρίθηκε το πρόγραμμα, το 2014.

Για το πλαφόν των 2,2 εκ. ευρώ ανά έργο (κριτική δήμου Θεσσαλονίκης) στις μεγάλες παρεμβάσεις πρασίνου με προτεραιότητα στους θύλακες υποβάθμισης (πυκνοδομημένες περιοχές με περιορισμένους χώρους πρασίνου και ελεύθερους χώρους), οι μελετητές είπαν ότι μπήκε διότι αν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού, δεν θα υπήρχε χωρική διασπορά των παρεμβάσεων και θα εξαντλούταν ο προϋπολογισμός σε λίγα έργα, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα (αντίκτυπος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες). Ειδική κουβέντα γι' αυτό το ζήτημα είχε γίνει και στην Επιτροπή Παρακολούθησης και οι δήμοι στην πλειοψηφία τους ήθελαν να μπει το συγκεκριμένο πλαφόν, είπαν οι μελετητές.

Η αντιπολίτευση

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε ότι η λεγόμενη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη δεν εξυπηρετεί τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. «Εμείς εννοούμε εντελώς διαφορετικά την ανάπτυξη. Η ψήφος μας θα είναι αρνητική. Τα ζητήματα που έχουν αξία κατά τη γνώμη μας είναι ότι έγινε πλήρης καταγραφή όλων των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών ζητημάτων στην περιοχή μελέτης. Αποτελεί συνεπώς ένα χρήσιμο εργαλείο αν έχουμε άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Τα στοιχεία ανέδειξαν τρία ζητήματα, τα πλέον σοβαρά: Η ανεργία και αποβιομηχάνιση μεγάλων κομματιών, η μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση με βαρύτητα τη δυτική Θεσσαλονίκη και η ανομοιογένεια των χαρακτηριστικών ανάμεσα στους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας. Με βάση αυτά έπρεπε η προσοχή να είναι εκεί. Αντί αυτού βλέπουμε κονδύλια για την επιχειρηματικότητα 10 εκ. ευρώ χωρίς ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν και κλάδων παραγωγής που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής», εξήγησε η κ. Χαραλαμπίδου.

Κριτική άσκησε η κ. Χαραλαμπίδου και σε επιμέρους ζητήματα (καθυστερημένη έναρξη του προγράμματος, μικρά τα ποσά σε σχέση με τις ανάγκες, το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2007-2013 δεν ξέρει κανείς τι αποτελέσματα είχε, οι προτάσεις των δήμων δεν έγιναν γνωστές, θα έπρεπε να δοθεί δυνατότητα στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να ωφεληθούν, παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα για το περιβάλλον ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μητροπολιτική αντιμετώπιση).

«Χάθηκε ένα χρήσιμο εργαλείο για τη Θεσσαλονίκη, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, που έπρεπε ως πόλη να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Προβλέπουμε ότι δε θα απορροφηθούν τα κονδύλια, δε θα γίνουν οι παρεμβάσεις, παρά μόνο μερικές και θα καταλήξει ως εργαλείο διαχείρισης και σπέκουλας εν όψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα ακούσματα τα έχουμε. Γι' αυτό ήθελε να διαχειριστεί το πρόγραμμα ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης...», σημείωσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, ψήφισε θετικά, διότι όπως είπε η παρέμβαση είναι πολύ σημαντική και στο σημείο που έχει φτάσει «δεν έχουμε δικαίωμα να τη σταματήσουμε». Η ίδια τόνισε πως πρέπει να εξεταστούν κάποιες διορθώσεις και να μη γίνουν αποσπασματικές παρεμβάσεις (τοπικές αναπλάσεις), που δε φέρνουν αποτέλεσμα. Ζήτησε επίσης να εξαντληθούν τα περιθώρια για συναίνεση και με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών. «Οικονομική είναι η κρίση και στην πόλη μας και θα ήθελα να δώσει αυτό το πρόγραμμα μια μεγαλύτερη ώθηση στην επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε.

Την αντίθεσή της στο σχέδιο εξέφρασε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», δια του περιφερειακού συμβούλου, Θεόδωρου Ιγνατιάδη, τονίζοντας: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο σχέδιο ''Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης'', ως ακόμα ένα εργαλείο πολιτικής σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου στο χώρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης».

«Δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να προχωρήσουμε, διότι εκτός από την έλλειψη ωριμότητας στις προτάσεις των φορέων, δεν υπάρχει ωριμότητα ούτε στην κοινωνία και τους πολίτες. Οι παρεμβάσεις είναι πολύ φιλόδοξες. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η ενημέρωση. Όλα αυτά αποτελούν θεσμικό κεκτημένο όχι όμως και κοινωνικό κεκτημένο. Δεν είχαμε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των αντίστοιχων προγραμμάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Έρχεται άραγε αυτό το πρόγραμμα ως συνέχεια και συμπλήρωμα του προηγούμενου; Τα ευρωπαϊκά προγράμματα εμφανίζονται σαν μπισμπιζέ κατάσταση για λίγους κι όχι ως ευρωπαϊκό κεκτημένο όλων των πολιτών, οι οποίοι μένουν στην άγνοια. Πρέπει στην Επιτροπή Παρακολούθησης να εκπροσωπείται και η μειοψηφία της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Χρειάζεται συγκεκριμένη στόχευση και εκτεταμένη ενημέρωση. Ωστόσο, θα ψηφίσουμε θετικά για να προχωρήσει το πρόγραμμα», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Βασίλης Γάκης.