Skip to main content

Πατουλίδου:Πρωτοπόροι οι Τούρκοι στην τεχνογνωσία του αιματοκυλίσματος

Βασικές αξίες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού δεν θα ενσωματωθούν ποτέ στο αξιακό σύστημα της Τουρκίας, ανάφερε η Β. Πατουλίδου

Ολοκληρώθηκαν χθες 24 Απριλίου οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων με την ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Δοξολογίας στη μνήμη των Μαρτύρων της Γενοκτονίας στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Στεπανός Πασαγιάν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κα Πατουλίδου με ιδιαίτερο αυστηρό και επικριτικό λόγο, τόνισε στην ομιλία της πως “η γενοκτονία των Αρμενίων είναι τόσο αισχρή, που ορίζει σχεδόν το έσχατο όριο της αισχύνης. Είναι το αποκορύφωμα της ηθικής κατάπτωσης του ανθρώπινου είδους που από ανθρώπινο είδος μεταλλάχτηκε σε ανθρωπόμορφο τέρας.”

Με έντονο καυστικό τρόπο η κα Πατουλίδου χαρακτήρισε τους Τούρκους ως πρωτοπόρους στο “άνοιγμα νέων δρόμων στην «τεχνογνωσία του αιματοκυλίσματος». Ο αποτροπιασμός της σφαγής επιβεβαιώθηκε και με τα λόγια του ίδιου του δημιουργού της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ στις 24 Απριλίου 1920, όπου χαρακτήρισε την γενοκτονία ως μια επαίσχυντη πράξη που ανήκει στο παρελθόν. Η διαφωνία μας είναι ως προς το δεύτερο. Στην παραδοχή ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων ανήκει πλέον στο παρελθόν.”

Αναφερόμενη στην τουρκική διπλωματία που επιδιώκει να διαγράφει από την μνήμη ιστορικά γεγονότα, η κα Πατουλίδου  σχολίασε πως “η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που την ιστορία της δεν την γράφουν οι ιστορικοί της, ή όσοι τουλάχιστον από αυτούς δεν βρίσκονται στη φυλακή, αλλά οι διπλωμάτες της. Η συμφιλίωση όμως των λαών ή η ειρηνική συμπόρευση της ανθρωπότητας, δεν επιτυγχάνεται με δολοφονία της μνήμης. Αυτό θα βόλευε την Τουρκική διπλωματία και πολλούς ακόμη. Γιατί η δολοφονία της μνήμης θα άνοιγε τον δρόμο για ένα συνολικό συγχωροχάρτι για όλα τα μεγάλα ιστορικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Με την ίδια λογική και το Ολοκαύτωμα θα πρέπει να ξεχαστεί. Και το χειρότερο, θα πρέπει να μάθουμε να μη δίνουμε σημασία στα μεγάλα ιστορικά εγκλήματα που γίνονται ακόμη και σήμερα μπροστά στα μάτια μας”.

Η κα Πατουλίδου διαφοροποίησε το τουρκικό κράτος από τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό με αφορμή τις σημερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της γείτονος στο Αφρίν. Συγκεκριμένα είπε ότι “ανθρωπότητα πρέπει να αντιληφθεί το συντομότερο, και νομίζω ότι η τουρκική εισβολή στη Συρία προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες ως προς αυτό, ότι κάποιες βασικές αξίες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού, που στον «πολιτισμένο» κόσμο θεωρούνται εδώ και αιώνες πολύτιμο κεκτημένο, περιέργως δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη, και ίσως δεν ενσωματωθούν ποτέ, στο αξιακό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Πατουλίδου τόνισε πως “την λογική «νόμος είναι το δίκιο της Τουρκίας» τη βρήκαμε μπροστά μας στο Βαν και το Ντιαρμπακίρ. Τη βρίσκουμε σήμερα στη Συρία, αλλά και στο Αιγαίο, και ειλικρινά τρομάζω στη σκέψη πού αλλού μπορούμε να τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Απαιτείται να  αποκτήσουμε  το σθένος αυτή την πραγματικότητα να την αντιμετωπίσουμε κατάματα και -γιατί όχι- να τη συντρίψουμε”.