Skip to main content

Πατριάρχης Θεόφιλος: Κινδυνεύουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρει πως οι ανακατατάξεις και η διαμόρφωση του νέου χάρτη θα καθορίσουν το μέλλον των ορθόδοξων χριστιανών στην περιοχή.

Την έντονη ανησυχία του για την τύχη και το μέλλον των ορθοδόξων χριστιανών, αλλά και της παρουσίας της εκκλησίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή το αμέσως προσεχές διάστημα εκφράζει με δηλώσεις του στη Voria.gr ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Με αφορμή τις άγριες πολεμικές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια στη Συρία και στο Ιράκ ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που εδρεύει στα Άγια Χώματα σημειώνει ότι οι ανακατατάξεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο νέος χάρτης της περιοχής αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παρουσία των ορθοδόξων χριστιανών, το κλίμα για τους οποίους βαραίνει διαρκώς.  

Σε δηλώσεις του προς τη voria.gr, στο χώρο της Μονής Βλατάδων, την οποία ο κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε χθες το πρωί, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο νέος χάρτης της Μέσης Ανατολής είναι έτοιμος. Η εφαρμογή του και η προσαρμογή σε αυτόν είναι θέμα χρόνου. Οι κοσμοκράτορες του κόσμου κινούνται συστηματικά.  Σε αυτό το νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον η παρουσία των χριστιανών στον  ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής κινδυνεύει. Όλοι ενδιαφέρονται για τη χριστιανική παρουσία στην περιοχή, που είναι απαραίτητος παράγων ισορροπίας, διότι αποτρέπει την θρησκευτική μονολιθικότητα. Στην πράξη όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός ίσως από τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες, που επίσης ενδιαφέρονται».

Ο κ. Θεόφιλος κάνει ειδική αναφορά στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται άμεσα το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στην ευθύνη του οποίου βρίσκονται τα εδάφη και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας και του Λιβάνου, ενώ εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς –όπως ισχυρίζεται- λόγω του Παναγίου Τάφου η χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ είναι εγγυημένη.

Γενικότερα, πάντως, ο κ. Θεόφιλος στις συζητήσεις του στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε καλεσμένος της πρωτοβουλίας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» και την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στον πλανήτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά με όσους συζήτησε στη Μονή Βλατάδων «ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση λόγω της παγκοσμιοποίησης».