Skip to main content

Παυλόπουλος: Να είναι η Ινδία το 2019 τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι παρά «τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, η Ινδία αποτελεί χώρα πολύ γνωστή για εμάς, τους Έλληνες.

Για τη βούληση Ελλάδας και Ινδίας να ενδυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις τους και να διερευνήσουν πρόσθετες δυνατότητες  εμπλουτισμού της γόνιμης διμερούς συνεργασίας τους, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσκάλεσε την Ινδία να συμμετάσχει, ως τιμώμενη χώρα, στην ΔΕΘ 2019.

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι παρά «τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, η Ινδία αποτελεί χώρα πολύ γνωστή για εμάς, τους Έλληνες και οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας είναι πολύ παλιές και ανατρέχουν στα βάθη της ιστορίας».

Ο ΠτΔ υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, «το ινδο-ελληνικό βασίλειο (3ος αιώνας π.Χ.) και τον επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά Μένανδρο Α’ ή Μιλίντα, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στη νοτιανατολική Ασία.  Και δεν ξεχνάμε ότι ο Μεγασθένης, αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, διπλωμάτης και ιστορικός θεωρείται ο «πατέρας» της ινδικής ιστορίας -με το βιβλίο του «Ινδικά»- και ο πρώτος ξένος πρέσβης στα χρονικά της Ινδίας».

Παράλληλα, μίλησε για τη συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας σε θέματα Πολιτισμού, αναφέροντας την ελληνική πρωτοβουλία «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών», «για την σύμπραξη των Μεγάλων Πολιτισμών, που κληροδότησαν στην Ανθρωπότητα εμβληματικές αρχές και αξίες».

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Ινδό ομόλογό του «για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ινδικής Οικονομίας, η οποία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,7% το 2017», ενώ στάθηκε «στην καλλιέργεια χρήσιμων και λειτουργικών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των Χωρών μας σε σύγχρονους τομείς, στους οποίους η Ινδία επιδεικνύει ζηλευτή πρόοδο: Επικοινωνίες, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, ενέργεια, διασυνδεσιμότητα, υποδομές, διάστημα, είναι σημαντικά πεδία προς κατάλληλη και επωφελή αξιοποίηση, με γνώμονα την ουσιώδη επεξεργασία των δυνατοτήτων για παραγωγικά αποτελέσματα».

«Ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών, μεταξύ άλλων, σχέσεων με την Ινδία, αναφέρω την πρόσκληση να συμμετάσχει, ως τιμώμενη Χώρα, στην ΔΕΘ 2019 και χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι η πρόσκλησή μας αυτή έγινε δεκτή από την πλευρά σας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρόεδρος υπογράμμισε την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη των δύο χωρών στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, στην τήρηση της αρχής για ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο απαραβίαστο των συνόρων, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της άσκησης πολιτικής ευνομούμενων κρατών.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης γειτονίας της, ενώ συνιστά υπόδειγμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας, γενικώς αλλά και, ιδίως, προς τα γειτονικά με αυτήν κράτη», επεσήμανε.