Skip to main content

Πεδίο μάχης οι Σκουριές Χαλκιδικής

Συμπλοκές μεταξύ εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός και μελών της Επιτροπής Αγώνα Βορειοανατολικής Χαλκιδικής κατά του Χρυσού στο φυλάκιο της Επιτροπής στις Σκουριές.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr

Σε πεδίο μάχης μεταξύ εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός και μελών της Επιτροπής Αγώνα Βορειοανατολικής Χαλκιδικής κατά του Χρυσού μετατράπηκε νωρίτερα σήμερα το φυλάκιο της Επιτροπής στις Σκουριές. Περίπου 40 μέλη της Επιτροπής Αγώνα βρέθηκαν από τις 7 το πρωί στο φυλάκιο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός κλείνοντας τον δρόμο προς το εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα εμπόδισαν 15 εργαζόμενους του αρχαιολογικού και τοπογραφικού τμήματος να εκτελέσουν τις εργασίες τους, ενώ αργότερα στο σημείο έφτασαν περίπου 400 εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των μελών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές.

Στην περιοχή βρέθηκαν νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Βασίλης Μοσχόπουλος, ο πρόεδρος του δ.δ. Στρατωνίου Νίκος Ζαγοράκης και οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, οι οποίοι διαπραγματεύονταν με τα μέλη της Επιτροπής.

Από την πλευρά τους, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μ.Παναγιάς, Νίνα Καρίνα, κατήγγειλε «επίθεση από τραμπούκους της εταιρείας», οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, τραυμάτισαν σοβαρά -μεταξύ άλλων και τον σύζυγό της- τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση της Αστυνομίας. Προειδοποίησε, δε, με κατάθεση μηνύσεων κατά των ηθικών υπευθύνων.

Η Ελληνικός Χρυσός καταγγέλλει ότι τρεις εργαζόμενοί της τραυματίστηκαν από την επίθεση που δέχθηκαν από μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ενώ αναφέρει πως ένας απο αυτούς διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι με ψήφισμά τους οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη μεταλλεία χρυσού από Χαλκιδική, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα δηλώνουν ότι θα παλέψουν όπου χρειαστεί κατά των επενδύσεων χρυσού.