Skip to main content

Πενς: Υπάρχει παράθυρο για απευθείας συνομιλίες με την Β. Κορέα

Ανοιχτό ενδεχόμενο για να ξεκινήσουν αδιαμεσολάβητες συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ άφησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

«Άσκηση μέγιστης πίεσης» αλλά με ανοιχτό παράθυρο για συζήυτηση με την Βόρεια Κορέα προμήνυσε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα έχουν καταλήξει σε συνεννόηση για τις ενδεχόμενες περαιτέρω διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αρχικά ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Σεούλ και κατόπιν απευθείας ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, άνευ προϋποθέσεων.

Μάλιστα, ο Πενς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε απευθείας επαφή με βορειοκορεάτες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν και τόνισε πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει την «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» σε βάρος την Πιονγιάνγκ, όμως παράλληλα θα εμφανιστεί ανοικτή ως προς την προοπτική να διεξαγάγει συνομιλίες.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η διεθνής πίεση δεν θα μειωθεί «ωσότου να κάνουν πράγματι κάτι που η συμμαχία να πιστεύει πως αντιπροσωπεύει ένα ουσιώδες βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση», τόνισε ο Πενς. «Άρα, η εκστρατεία μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Αλλά αν θέλουν να μιλήσουν, θα μιλήσουμε», πρόσθεσε ο Πενς.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να κατέληξε σε αυτή τη συνεννόηση με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο οποίος θέλει να αναζητηθεί διπλωματική λύση στην κρίση που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σε δύο συζητήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νότια Κορέα.