Skip to main content

Πέντε… επίπεδα πάνω η «Μπάρτσα»

Η υπερηχητική Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι, Βίγια και Πουγιόλ πάτησε τη Ρεάλ του Μουρίνιο, τη φιλοδώρησε με πέντε γκολ και απέδειξε ότι είναι η καλύτερη ομάδα που έχει αναδείξει ποτέ το παγκόσμιο ποδόσ
Ένα μεγάλο μάθημα στη νεόκοπη Ρεάλ του Ζοσέ Μουρίνιο έδωσε απόψε το βράδυ η Μπαρτσελόνα. Οι πρωταθλητές Ισπανίας διέλυσαν με 5-0 τους «μισητούς» αντίπαλους τους στην Βαρκελώνη, τους υποχρέωσαν στην πρώτη ήττα της σεζόν και τους προσπέρασαν στην βαθμολογία της «Πριμέρα». Πέμπτη σερί νίκη της «Μπάρτσα» σε clasico, Τσάβι, Πέδρο, Χεφρέν και Βίγια (2) τα γκολ της νίκης των «μπλαουγκράνα», αναιμική και σχεδόν… παραδομένη από την αρχή η «βασίλισσα».

Το πρώτο clasico της σεζόν είχε αφεντικό από το ξεκίνημα του. Η Μπαρτσελόνα δεν αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα στο να εφαρμόσει το νόμο της από τα πρώτα κιόλας λεπτά, εξαπολύοντας και τις πρώτες απειλές προς την εστία του Κασίγιας. Η Ρεάλ δεν μπορούσε να κόψει, δεν μπορούσε να αναπτυχθεί και έγινε και εκείνη θύμα του περιβόητου «τίκι-τάκα» των Καταλανών.

Η πρώτη σοβαρή φάση για την «Μπάρτσα» ήρθε στο 6ο λεπτό, όταν σε μια σέντρα σουτ του Μέσι από δεξιά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Κασίγιας που πιάστηκε εκτός θέσης. Το γκολ δεν άργησε να έρθει για τους «μπλάουγκράνα» και ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας των Ινιέστα-Τσάβι. Ο πρώτος πέρασε «πονηρά» την μπάλα στην περιοχή και ο δεύτερος αφού πήρε την κόντρα από τον Μαρσέλο, πλάσαρε εύκολα τον Κασίγιας.

Η Ρεάλ έβγαλε μια αντίδραση όταν σε ένα τρίλεπτο έχασε δύο καλές ευκαιρίες, πρώτα στο 12’ με σουτ του Ντι Μαρία και ύστερα στο 14’ όταν η «ξυραφιά» του Μπενζεμά λίγο έλειψε να ωθήσει τον Αμπιντάλ στο αυτογκόλ, αλλά οι προσπάθειες της έπεσαν στο κενό. Το χειρότερο για αυτήν ήταν ότι οι Καταλανοί έφτασαν γρήγορα και αβίαστα στο 2-0, μόλις στο 18’, όταν σε υπέροχη αλλαγή παιχνιδιού του Τσάβι, ο Βίγια απομόνωσε τον Ράμος και πέρασε την μπάλα στην «καρδιά» της περιοχής και από την στιγμή που ο Κασίγιας δεν την συγκράτησε, ο Πέδρο είχε εύκολη δουλειά σκοράροντας στην κενή εστία.

Οι «μερένχες» δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν τις επιθετικές αρετές τους, καθώς από ένα σημείο και έπειτα η Μπαρτσελόνα φρόντισε να κλείσει τους χώρους και να τους περιμένει. Αποδείχτηκε μάταιο καθώς με τον Οζίλ εκτός παιχνιδιού, τον Μπενζεμά ορεξάτο αλλά κάπως «βαρύ» και τον Ράμος να μην πατάει ποτέ το δεύτερο μισό του γηπέδου, όλη η δουλειά έβγαινε από τον Ρονάλντο (κυρίως) και τον Ντι Μαρία.

Ο Πορτογάλος απείλησε άμεσα με εκτέλεση φάουλ στο 35’ αλλά στο 30’ είχε προλάβει να πρωταγωνιστήσει σε ένα περιστατικό που δεν τον τιμά, όταν απώθησε τον Πεπ Γκουαρντιόλα προσπαθώντας να πάρει την μπάλα για να εκτελέσει ένα πλάγιo. Δημιουργήθηκε σύρραξη, με τον Ινιέστα και τον Βαλντές (!) να του ζητούν τον λόγο αλλά μετά από ένα 2λεπτο και με την κατάλληλη χρήση καρτών τα πνεύματα ηρέμησαν. Η «Μπάρτσα» είχε και εκείνη μια καλή φάση στο 27’ με τον Πέδρο αλλά έδειχνε επικίνδυνη ακόμα και όταν αποφάσιζε να σηκώσει το πόδι από το γκάζι.

Ο Μουρίνιο επέλεξε Λασανά Ντιαρά αντί Οζίλ με την έναρξη της επανάληψης αλλά αυτό δεν είχε καμία επίπτωση ή επιρροή στην ροή του ματς. Η Μπαρτσελόνα δρομολόγησε πολύ γρήγορα τις εξελίξεις, έφτασε το σκορ στο 4-0 πριν την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα και έδωσε το έναυσμα για ένα φοβερό πάρτι στις εξέδρες του «Καμπ Νου». Το σύνθημα δόθηκε στο 48’ με μια ευκαιρία του Βίγια και στο 52’ με μια ακόμα μεγαλύτερη του Τσάβι που απέτυχε εις διπλούν να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από κοντά, αλλά η «βασίλισσα» γλίτωσε μόνο παροδικά…

Η συνταγή για τα δύο επόμενα γκολ των Καταλανών ήταν η ίδια. Διαγώνια κίνηση του Μέσι από δεξιά και «κόψιμο» την κατάλληλη στιγμή στον Νταβίντ Βίγια. Ο Αστουριανός δεν λάθεψε προ του Κασίγιας ούτε στο 55’ (σε μια φάση στην οποία καλύπτεται οριακά από τον Πέπε) ούτε στο 58’, η συντριβή της Ρεάλ ήταν ήδη γεγονός και το μόνο που απέμενε ως «μυστήριο» ήταν το που θα σταματούσε το σκορ.
Στην πραγματικότητα, το ματς τελείωσε κάπου εκεί. Η Ρεάλ δεν είχε καν το κουράγιο να ψάξει ένα γκολ με προϋποθέσεις, ο Ρονάλντο απογοητεύτηκε και ουσιαστικά «κρύφτηκε» σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και το παιχνίδι μπήκε στο «ψυγείο». Στην απέναντι πλευρά, η Μπαρτσελόνα δεν ζήτησε επίμονα ένα πέμπτο ή έκτο γκολ αλλά με την άνεση που της έδινε το σκορ μπορούσε να αποτυπώσει πλήρως την υπεροχή της μέσα στο γήπεδο.

Οι παίκτες του Μουρίνιο παρασύρθηκαν και σε κάποια σκληρά μαρκαρίσματα και εξακολουθούσαν να κινδυνεύουν όσο η άμυνα τους βρισκόταν αρκετά ψηλά. Ο Κασίγιας κράτησε το σκορ στο 77’ σε σουτ του Μπόγιαν αλλά στο 91’ η κίνηση του νεαρού επιθετικού από δεξιά βρήκε ανταπόκριση σε εκείνη του Χεφρέν (αντικατέστησε στο 87’ τον Πέδρο) και αυτός νίκησε από κοντά τον Κασίγιας για το 5-0. Το δράμα για τους Μαδριλένους ολοκληρώθηκε στο 93’ με την αποβολή του Ράμος που πρώτα «θέρισε» από πίσω τον Μέσι και ύστερα χτύπησε στο πρόσωπο τον Πουγιόλ, εμφανώς εκνευρισμένος από την βαριά ήττα της «βασίλισσας»…

Μπαρτσελόνα: Βαλντές, Άλβες, Αμπιντάλ, Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι (87’ Κεϊτά), Ινιέστα, Πέδρο (87’ Χεφρέν), Μέσι, Βίγια (76’ Μπόγιαν).

Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Ράμος, Μαρσέλο (60’ Αρμπελόα), Πέπε, Καρβάλιο, Κεντίρα, Τσάμπι Αλόνσο, Οζίλ (46’ Λ. Ντιαρά), Ντι Μαρία, Ρονάλντο, Μπενζεμά.