Skip to main content

Πέντε «μάγοι» με δώρα σε... μετρητό για το ελληνικό ομόλογο

Οι διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την Αγγλία ήταν στην πλειονότητά τους οι επενδυτές που αγόρασαν μετρητοίς το νέο πενταετές ομόλογο.

Με μια μικρή καθυστέρηση, έρχονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων εκείνων των μεγάλων ξένων οίκων που πρωταγωνίστησαν στην κάλυψη της τελευταίας ελληνικής ομολογιακής έκδοσης.

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, αγοραστές του ελληνικού ομολόγου ήταν κυρίως οι οίκοι της Pimco, της Graylock, της JP Morgan, της BlackRock και της Invesco.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, οι διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την Αγγλία ήταν στην πλειονότητά τους οι επενδυτές που αγόρασαν μετρητοίς το νέο πενταετές ομόλογο.

Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες, σε ποσοστό 74%, αποτέλεσαν την πλειονότητα μεταξύ των επενδυτών που αντάλλαξαν τους τίτλους από την προηγούμενη έκδοση που λήγει στις 17 Απριλίου 2019. Ουσιαστικά, υπήρξε ισορροπία μεταξύ των μετρητών και της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων για την έκδοση των 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα.

Είναι σημαντικό, επίσης, ότι τελικώς είχαμε πάνω από 200 επίσημες προσφορές για την έκδοση, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Το πιο εντυπωσιακό; Όπως προκύπτει μόλις τώρα, η πλειονότητα τους αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση, μολονότι δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες, δεν διαφήμισε αρκούντως αυτήν την τόσο κρίσιμη «λεπτομέρεια», όπως ενδεχόμενως θα περίμενε κανείς, με βάση την έως τώρα εμπειρία.

Το ενδιαφέρον τώρα είναι να διαπιστωθεί ποιοι και πώς θα συμμετάσχουν στην επόμενη έκδοση, που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.